- Hull i hodet, sier styreformann Stig Berg ved Trondhjem Mikrobryggeri til adressa.no.

10. januar i år kom kontrollører fra Eierskapsenheten i Trondheim kommune på årets første skjenkekontroll. Kontrollen omfatter 17 punkter, og alt var i sin skjønneste orden - bortsett fra krittavlene som henger over baren.

Elleve dager senere blir Berg ilagt en prikk. Nytt av året er ordningen med prikkbelastning, som blir ilagt bevillingshavere dersom de skjenker i strid med loven. En bevillingshaver kan tåle inntil åtte prikker i løpet av 12 måneder, før kommunen vurderer om virksomheten må stenge. Den kan i så fall bli stengt i to uker.

- For meg er det ikke til å forstå. Skjenkekontrollen har vært her flere ganger i året gjennom 15 år, uten å reagere på dette. Dette er første gang vi blir fortalt at tavlene våre er i strid med loven, sier gründer Stig Berg.

Lov fra 1975

Loven det vises til er fra 1975, og ifølge Helsedirektoratet kan bevillingshaver opplyse følgende:

« ... navn, adresse, åpningstider og bevillingsrettigheter på en nøktern og informativ måte”.

Hull i hodet

- Tavlene informere om alle øltyper, sesongøl, alkoholfri øl og mineralvann. Det er øl vi produserer her og vårt eget øl vi informerer om. Her bryter vi altså loven fordi vi ikke informerer om vin/brennevin. Det er hull i hodet, sier Berg.

Berg, som startet Trondhjem Mikrobryggeri for 15 år siden, er ingen klassisk restauratør.

- Vi startet ut fra Sintef, med folk fra data, industri og forskning, og har utviklet bedriften med bryggeriet som kjernevirksomhet. Det er mange lover å forskrifter å forholde seg til, og vi har alltid vært veldig nøye med å følge disse.

Berg mener han kan alkoholloven, men er usikker på om tavlene må fjernes.

- Det varsles ikke pålegg og tiltak, og på meg virker det som om premissene blir endret underveis. De burde sendt ut skriv som informerte om dette. Akkurat nå vet jeg ikke hva jeg har å forholde meg til, sier han.

Loven som før

Marte Bjørnsen er juridisk rådgiver i Eierskapsenheten i Trondheim kommune. Hun sier at loven tolkes og forvaltes som før, og at det eneste nye er innføringen av prikkbelastning som reaksjonsform.

- Vi har innført prikksystem, etter modell fra Bergen og Stavanger. Fra Helsedirektoratet er det ønsket at alkohollovens forbud mot alkoholreklame skal håndheves strengt. Vi har reagert på milde overtredelser hele tiden, men tidligere ble det gitt henstillinger og advarsler i stedet for prikker.

Kan ikke fremheve øl

Ifølge Bjørnsen er begrunnelsen for prikkbelastningen mot Trondhjem Mikrobryggeri at tavlene ikke omfatter og presenterer alle drikkene på samme måte.

- I dette tilfellet blir det reagert på at man fremhever øl spesielt, sier hun.

Bjørnsen har forståelse for at dette oppleves litt strengt, men mener det ikke er forskjell fra tidligere.

- Vi har ingen interesse av å gjøre dette vanskelig for folk. Loven er som før, og vi håndhever den som før. Det eneste nye er disse prikkene. Vi har tilbudt Trondhjem Mikrobryggeri å hjelpe dem med hvordan tavlene kan brukes og samtidig være innenfor loven, sier hun.

- Vi har reagert på milde overtredelser hele tiden, men tidligere ble det gitt henstillinger og advarsler i stedet for prikker, sier juridisk rådgiver Marte Bjørnsen i Eierskapsenheten i Trondheim kommune. Foto: Ola Hegvold