Bendik Johansen fra Trondheim oppdaget at applikasjonen Snapchat sendte sms til utlandet uten at han visste det. Han reagerer på at det ikke blir opplyst om at appen sender meldinger.

- Det er betenkelig at den sender sms uten å si fra, mener Johansen. Han finner heller ikke noe spor av sms-ene i loggen på mobilen.

Han forteller at det har blitt sendt syv tekstmeldinger fra hans mobil til det samme nummeret siden oktober.

- Bør sette seg inn i vilkårene

Netcom bekrefter at nummeret som meldingene har blitt sendt til tilhører Snapchat.

- Tester viser at det sendes 1 stk SMS til +1 310 683 0959 ved første gangs registrering av Snapchat, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i Netcom.

Han opplyser at Netcom kun har fått et fåtalls henvendelser fra kunder angående meldingene.

- Men saken viser hvor viktig det er å sette seg inn i vilkårene nar man laster ned og bruker applikasjoner på mobilen, sier Verderhus.

Telenor er ikke kjent med problematikken.

- Men kvitt deg med applikasjonen dersom du opplever problemer, mener regional informasjonssjef Knut Sollid i Telenor.

- Bør tenke seg om

Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) er varslet om at slike sms sendes til utlandet, og at dette skjer med de som har installert Snapchat for android-telefoner.

- Men vi vet ikke hvor stort omfanget er. Det varierer også hvor mange meldinger applikasjonen sender, sier seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsis.

Sandland mener at de færreste er klar over at Snapchat kan sende meldinger som koster penger.

- Man bør tenke seg om før man laster ned appen. Vårt råd er at hvis man vil unngå dette, så må man avinstallere Snapchat, sier han.

Vet ikke hva innholdet er

Sandland er bekymret for at man ikke vet hva som er innholdet av meldingene.

- Folk bør være bekymret for hva det er som sendes fra mobilen din. Det går informasjon ut fra mobilen din som du ikke har kontroll på, sier Sandland.

Må opplyse om pris

Forbrukerombudet opplyser at ifølge markedsføringsloven må det være inngått en avtale på forhånd for at man kan ta seg betalt for tjenester på mobil.

- Det må være inngått en klar avtale på forhånd med opplysninger om pris hvis man skal faktureres for det, sier juridisk direktør Frode Elton Haug.

Opplysningene må stå klart og tydelig i avtalevilkårene og i markedsføringen, ifølge direktøren.

Adressa.no har forsøkt å komme i kontakt med Snapchat denne uken uten å lykkes.