Det bekrefter den ansatte selv overfor Adresseavisen.

Dette skjedde midt i en av Trondheim kommunes anbudsrunder i 2002, hvor vedkommende var en av de faglig ansvarlige for innkjøp av helseutstyr.

Pengene skulle brukes på en tur til en internasjonal konferanse for ergoterapeuter i Stockholm. Kommunens innkjøpskontor ble varslet skriftlig om saken, men i dag fins det ikke spor av dokumentasjon på det som skjedde. Vedkommende som sørget for sponsingen har sittet jevnlig i anbudsgrupper også senere.

Kommunens innkjøpssjef Jan Ivar Bjørnli sier han ikke kan huske noe fra saken.

– Nei, jeg kan dessverre ikke det. Men i Trondheim kommune har vi stort fokus på habilitetsreglene og prosedyrene, det er noe vi jobber med kontinuerlig, sier Bjørnli.

Fikk anbudet

Én av de elleve tilbyderne i anbudskonferansen valgte å gi penger til kommunens ergoterapeuter, ifølge den ansatte som kom med forespørselen. Vedkommende sier at helseselskapet Handicare bidro med 10 000 kroner. Dette selskapet fikk også rammeavtale med kommunen om leveranser av pleiesenger og personløftere.

Konkurrenten Invacare fikk den samme forespørselen om å sponse turen til konferansen. Selskapet ba da om å få det skriftlig. Men i stedet for å betale, sendte selskapet en klage på habilitet i forbindelse med tildeling av kontrakten.

Selskapet skrev at de fant det uheldig at en representant fra Trondheim kommune, som var «sensor» for deres anbud, samtidig ba dem om penger på vegne av ergoterapeuter i Trondheim kommune.

«I mine øyne kan en lett forledes til å tro at et bidrag til ergoterapeutenes tur til Stockholm kan virke i noens favør», skrev Invacare.

Allerede to dager senere fikk Invacare møte innkjøpssjef Jan Ivar Bjørnli og konsulent Roar Kvam.  Der skal innkjøpsledelsen ha beklaget hendelsen, men utover det ble saken ikke fulgt opp videre overfor selskapet.

Finner ikke brevet

Når Adresseavisen i dag etterspør den innsendte klagen og det skriftlige brevet med ønske om penger fra medlemmet i anbudsgruppen, svarer innkjøpssjef Bjørnli at dette ikke fins i kommunens arkiv.

– Vi har dessverre ikke klart å framskaffe dette. Dette skulle absolutt ha vært arkivert, og det er derfor uheldig at det ikke er funnet, sier Bjørnli.

– Hvordan reagerte du da du fikk dette brevet?

– Jeg kan ikke huske at vi fikk et slikt brev den gangen, så det kan jeg ikke svare på. Men generelt kan jeg si at vi sendte ut brev 8. februar om hvem som fikk anbudet fordi de oppfylte kravene. I ettertid svarte vi også på to henvendelser fra anbydere som ikke fikk avtale, der den ene var Invacare.

– Kan du huske om du hadde en samtale med vedkommende i anbudsgruppa som hadde bedt om disse pengene?

– Nei. Generelt kan jeg si at dersom vi får slike varsler om inhabilitet, så vil vedkommende bli tatt ut av anbudsgruppa. Men i dette tilfellet, slik jeg forstår det, så kom jo klagen etter at selve prosessen var avsluttet.

– Har vedkommende sittet i anbudsgrupper etter denne hendelsen?

– Ja, det har vedkommende gjort ved jevne mellomrom, helt frem til i dag.

– Hva synes du om denne hendelsen i ettertid?

– Det er veldig uheldig at man har en slik dialog med leverandørene når man sitter i anbudsgruppen, og det er en spesiell sak.

– Sterkt ønske

Adresseavisen har snakket med medlemmet i anbudsgruppen som ba om penger, og i motsetning til innkjøpskontoret, husker vedkommende det som skjedde.

Personen bekrefter at det ble bedt om sponsing midt i anbudsprosessen. Så langt vedkommende kan huske, var det kun Handicare og et annet selskap, Access som ikke var tilbyder, som betalte inn penger.

Den ansatte, som fremdeles jobber i kommunen, sier at pengespørsmålet ble stilt ut ifra gode intensjoner og et sterkt ønske om at så mange ergoterapeuter som mulig fikk delta på verdenskongressen i den svenske hovedstaden.

Personen understreker at det ikke var en kobling mellom forespørselen og vurdering av tilbyder i anbudsprosessen, og at spørsmålet ble stilt på vegne av ergoterapiforbundets medlemmer.

– Skal ikke forekomme

Administrerende direktør i Handicare Norge, Jørn Dreyer, sier at han ikke kjenner til saken, men tar sterk avstand fra praksisen.

Dreyer var ikke ansatt i Handicare (men i datterselskapet Puls) da firmaet i 2002 fikk spørsmål om å bidra til ergoterapeutenes verdenskongress da de var midt i en anbudsrunde. Han sier at det blir vanskelig å finne frem dokumenter i saken siden den aktuelle hendelsen skjedde for mer enn ti år siden.

– Slikt skal ikke forekomme. Under en anbudsprosess er det strenge regler for kontakt. Gaver og støtte er helt utillatelig. Dette er noe jeg som styreleder i bransjeforeningen (LFH) har vært med å jobbe frem et etisk regelverk for, sier Dreyer og fortsetter:

– Handicare ønsker ikke å bli assosiert med slike episoder. Vi vil være helt i andre enden av skalaen.

– Sier du nå at dette har vært veldig uvanlig?

– Jeg har ikke vært ansatt lenge nok til å si noe konkret om det. Men jeg får da håpe det ikke har vært slik.

– Betyr det at dere ikke får slike forespørsler nå?

– Meg bekjent gjør vi ikke det.

– Tror du Handicares bidrag påvirket utfallet slik at dere vant?

– Det kan jeg ikke tenke meg til. Jeg regner med at mottaker har vært profesjonell, sier Dreyer.

Handicare har vært en gjenganger på Sør-Trøndelag helse- og velferdsforums (STPO) seminarer på Røros. De har hatt en rammeavtale med Trondheim kommune siden de fikk anbudet i 2002. Den ble senest fornyet i 2011.

Økonomisjef i Access, André Kvarstad, sier at deres bidrag er noe han ikke kjenner til, og slett ikke vil stå inne for.

Invacare ønsker ikke å kommentere saken overfor Adresseavisen.