To studenter tok mandag morgen tilhold i den eldgamle eika som er nedrivningstruet i Ila. Flere beboere hadde samlet seg i nærheten av treet for å hindre at Trondheim bydrift felte det.

Rolf Winther Høyem (79) hadde tatt turen fra Singsaker for å protestere mot fellingen av treet.

- Det er min oldefar, Ila-patrioten Olav Jakobsen Høyem, som plantet treet rundt 1870, sier han.

O.J. Høyem sto bak mange av prosjektene i Ila, blant annet Skansen stasjon og Ilaparken. Han hadde også et treplantingsprogram i Ila.

- Jeg synes det er veldig synd dersom treet felles. Dette er trolig det siste treet som står igjen etter oldefar, sier han.

- Time out

Reaksjonene har ikke latt vente på seg da det ble kjent at Trondheim bydrift har planer om å felle ei eldgammel eik i krysset O. J. Høyems gate og Skolegata i Ila. Treet er over 3 meter i omkrets. Flere beboere har vært svært kritisk til prosessen, og mener bydrift må finne løsninger for å kunne bevare treet. Det er også startet en underskriftskampanje.

- Vi har ikke tenkt å gå i konfrontasjon med folk. Vi har bestemt oss for å ta en time out, sier arbeidsleder Jan Røising ved Trondheim bydrift til Adressa.no mandag morgen.

Winther Høyem tror ikke han ville ha lenket seg fast dersom bydrift kom i dag, men ville nok ha sagt klart ifra.

- De hadde fått høre min mening i alle fall. Jeg har et nært forhold til bydelen Ila, og har flere familiemedlemmer som har vokst opp der. Det er gledelig å høre at de har utsatt fellingen, sier han.

- Ingen prestisje

Planen var å felle treet mandag morgen i 09-tida, men nå blir dette utsatt på ubestemt tid.

- Man skal være såpass ydmyk at man skal høre på andre. Det ligger ikke noe prestisje i dette for oss, sier han.

I helga var det flere beboere som varslet aksjoner dersom bydrift kom i nærheten av treet. Folk var villige til å lenke seg fast. Bydrift har oppdaget en stor sprekk i treet som kan være til fare for skoleelever og bilister.

- Hadde treet stått et annet sted, så ville vi ha berget det. Vi vet at det finnes måter gjøre dette på, forklarer Røising.

- Ny vurdering

- Hva er årsaken til at dere utsetter fellingen? Har det sammenheng med beboernes engasjement?

- Nei, vi ønsker bare å ta en ny helhetsvurdering. Det er ikke mulig å reversere avgjørelsen vår. Vi gjør det ikke på grunn av reaksjonene, men vi vil sikre oss at vi gjør det riktige, sier han.

Mange synes prosessen har gått altfor fort, og Røising forklarer at bydrift hadde håpet å kunne felle treet i påskeferien når Ila skole er stengt.

- På grunn av at vi gikk fort frem, så gikk vi også bredt ut og varslet, sier Røising.

I dag skal det være et møte i Trondheim bydrift hvor eika vil være et tema. Røising tror utsettelsen av fellingen vil vare til etter påske.

- At treet kan være et kulturminne har vært med i vurderingene, men byantikvaren har ikke sagt noe. Sikkerheten må komme først, og den er det vi som har ansvaret for. Jeg er ikke overrasket over engasjementet, og helt ærlig så synes jeg det er sunt og bra.

- Ingen akutt trussel

Produksjonssjef Idrett, park ogskog Ola Kviteng i Trondheim bydrift opplyser at skaden på treet utgjør ingen akutt trussel.

- Det er uproblematisk å vente noen uker, men belastningen på skaden vil bli vesentlig større når treet får løv i mai eller juni. Vi vil utrede skaden og aktuelle tiltak før det skjer, sier han.

Bydrift vil trolig orientere politikerne om treet i formannskapet onsdag etter påske.

Rolf Winther Høyem tok med seg oldebarnet William til Ila på lørdag. Her fikk Foto: UNNI HØYEM
Ila-beboerne får skryt for engasjementet av Trondheim bydrift. Mandag morgen var det flere som hadde samlet seg rundt treet for å sikre dets eksistens. Foto: AGNETHE WEISSER
Anne-Sofie Berg i Trondheim bydrift viser frem den store sprekken som er årsaken til at treet kan bli felt. Foto: MORTEN ANTONSEN
- Treet er ikke bare et tre, men det er en del av kulturen i Ila, mener beboer Siri Stensås Nilsen. Foto: ESPEN BAKKEN