– De fleste uttrykker skuffelse og frustrasjon over å bli konfrontert med feilaktige stereotypier som ikke karakteriserer ærlige rumenere, eller Romania, opplyser ambassadør Daniel Ionita til adressa.no.

– Det bor rundt 10 000 rumenere i landet som er godt integrert i samfunnet, og som bidrar til velferdssystemet gjennom skatten de betaler, sier han.

Stereotypier

Ambassadør Daniel Ionita kom til Norge i 2011. Siden har han fulgt debatten med stor interesse. På spørsmål om hva han synes om debatten om tigging, rom-personer og rumenere, ber han nordmenn om ikke å assosiere kun de negative sakene med Romania.

– Jeg mener det er urettferdig å videreføre stereotypier av en etnisk gruppe eller befolkning, som kan føre til stigmatisering i den offentlige debatten. Jeg ber pressen om å være oppmerksomme på dette. Siden jeg kom til dette vakre landet, har jeg registrert at problemstillingen med trengende personer som tigger i gatene er kompleks og sensitivt. Vi berøres av å se dem i gatene. Naturligvis ønsker vi ikke å se dem i en slik situasjon, da vi alle er mennesker, sier han.

Tigging er lovlig i Norge, men den siste tiden har politi og politikere diskutert både forbud og meldeplikt. Regjeringen går nå inn for det siste.

- Mange tiggere strever med å sikre livene sine, og vi mener virkelig at de har behov for å bli hjulpet for å få et bedre liv. Vi jobber med norske myndigheter for å finne gode og varige løsninger på dette. Myndighetene i Romania prioriterer dette, men dette er et europeisk problem, og vi må samarbeide for å få til gode løsninger.

- Må forsvare meg hele tiden

Ambassadøren mener rumenernes positive bidrag i samfunnet er velkjent for norske politikere og forretningsfolk. Men når enkelte landsmenn blir tatt for kriminalitet, og overskriftene hagler, opplever mange rumenere en holdningsendring i hverdagen.

Da Cristina Karlsen kom til Mosvik i Nord-Trøndelag for 15 år siden, var hun et spennende, nytt innslag. Folk var nysgjerrige på Romania og situasjonen i hennes hjemland. De siste årene, etter at flere tiggere og gatearbeidere har kommet til, har noe endret seg. Hun opplever at folk reagerer annerledes når hun nå svarer at hun kommer fra Romania.

– Det er slitsomt. Jeg føler at jeg må forsvare meg hele tiden, sier sykepleier Cristina Karlsen i Trondheim.

UKEADRESSA LØRDAG: Nyhetsreportasje om tiggerdebatten, og om hva tiggerne selv mener. Les hele saken i eAdressa.

Kategoriserer

Også ekteparet Marius og Simona Iutes reagerer på enkeltes holdninger. De kom til byen for fem år siden, etter å ha jobbet flere år i Dubai. Han er ingeniør, hun tar en mastergrad i lingvistikk ved NTNU.

– Jeg tror nordmenn ser på alle fra Romania som sigøynere. Folk er veldig raske med å kategorisere. Det føles ikke bra, sier de.

I Trondheim er mange tiggere og gatearbeidere fra Romania. Etter jul har politiet anslått mellom 60 og 80 tiggere. De tror det kan komme flere mot sommeren.

Cristina Karlsen er en av flere rumenere som reagerer på stigmatiseringen i kjølvannet av den opphetede debatten om tiggerne. Foto: Mariann Dybdahl
Siimona og Marius Iutes føler at de som rumenere møter fordommer og nedlatenhet. Foto: VEGARD EGGEN