Seks fjellvante menn i 40-årene ble søndag kveld meldt savnet, etter at de ikke dukket opp til avtalt tid på Kongsvold fjeldstue.

- De seks er godt utstyrt, og er fjellvante. De har gått fra Åmotsdalen over Snøhetta, og skulle avslutte turen med middag på Kongsvold fjeldstue. Da de ikke dukket opp, ble politiet varslet, fortalte operasjonsleder Håvard Høyem ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Ved 22.30-tiden søndag kveld, la fire snøskuterpatruljer fra Oppdal Røde Kors Hjelpekorps kursen mot turisthyttene Reinheim og Åmotsdalshytta. Det var på dette tidspunktet mørkt, sterk vind og snøfokk i området.

- Det er kyndige personer fra Oppdal Røde Kors Hjelpekorps som nå tar seg ut i fjellet. Bedre folk å sende ut på et slikt oppdrag som dette i disse fjellene finnes ikke, sa politiets innsatsleder Svein Erik Wagnild til adressa.no.

Funnet på hytte

For letemannskapene ble det likevel svært krevende å ta seg fram i det dårlige været, men turen ga resultat.

- De kjørte først inn til Reinheim, og deretter videre inn til Åmotsdalshytta. Der ble alle de seks savnete mennene funnet i god behold. Det var også flere personer som hadde tatt tilhold på hytta på grunn av det dårlige været, sier operasjonleder Leif Berglund.

På grunn av de vanskelige forholdene i fjellet, med snøfokk, mørke og stor snøskredfare gjorde at også Røde Kors sine snøskuterpatruljer valgte å søke ly på hytta.

- De vurderer vær og forhold, og avventer til de ser at det er helt trygt å starte tilbaketuren, sier Berglund.

- Hunder deltok i søket

Leteaksjonen ble ledet fra Kongsvold fjeldstue. Røde Kors hadde 14 personer og seks snøskutere i aksjon, og hundeekvipasjer fra Norske Lavinehunder var også tilgjengelig, sammen med to politihunder. En bandvogn fra forsvaret sto i beredskap, og Hovedredningssentralen på Sola ble også varslet.

- Det er lokale, fjellvante folk fra Oppdal som i første omgang har rykket ut, opplyste Johannes Moxness, leder for hjelpekorpsene i Sør-Trøndelag.

Skulle på en tredagers tur

Det var vertskapet på Kongsvold fjeldstue som varslet politiet om skiløperne søndag ettermiddag.

- Vi kunne ikke vite om det lå noen dramatikk i dette, men fant det tryggest å si fra, sa Knut J. Nyhus til adressa.no.

De seks fjellvandrerne kom til Kongsvold torsdag, og overnattet til fredag. Før de dro ut, varslet de at de skulle ut på en tredagers fjelltur, og være tilbake på søndag.

- De sa at de skulle komme tilbake søndag, spise middag her og deretter ta toget søndag ettermiddag, forteller Nyhus.

Da mennene ikke dukket opp som avtalt, ble politi varslet og det ble også undersøkt med NSB om mennene kunne ha tatt toget fra Dovre klokka 18.30.

Det var strålende vært i området både fredag og lørdag, før det blåste opp søndag. Som følge av uværet ble E6 stengt ved halv fire-tiden. Det ble åpnet for kolonnekjøring ved 18.30-tiden, før vegen ble stengt igjen senere søndag kveld.

Politibetjent Svein Erik Wagnild (fra venstre), Terje Aunøyen, Thomas Bokkvold, politibetjent Odd Fløttum Bones deltok i leteaksjonen. Foto: Ludvig Killingberg