Næringslivet i Stavanger, Trondheim, Hamar og Brekstad i Ørland kommune går frivillig med på å bli Business Improvement District (BID)-områder. Konseptet innebærer at alle innenfor et geografisk område må bidra til tiltak som kan styrke områdets konkurranseevne. Tiltakene vedtas ved avstemning, der alle må bøye seg for flertallet. Dette beskrives som samme måte som i et sameie, der også de som er uenige i nye tiltak må føye seg og delta på dugnad. Norsk Sentrumsutvikling (NSU) har i flere år jobbet for å en norsk versjon av BID. Nå har regjeringen gitt 2,5 millioner kroner til pilotprosjektet.

– Jeg kaller det næringsdugnad, sa miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) da han torsdag lanserte regjeringens støtte.

Nedgang

Den politiske støtten ble godt mottatt i Stavanger:

– Det er en milepæl at de stiller seg bak dette politisk. Det betyr at vi får fart på arbeidet med å få på plass en lovhjemmel som gjør det mulig å innføre ordningen, sier prosjektleder Karl-Jan Søyland i NSU.

Over hele landet er den generelle tendensen at sentrumshandelens andel av total handel i byregionene går ned mens kjøpesentrenes andel går opp.

Kristiansand har størst nedgang, mens kun Sandefjord og Trondheim holder stand. I Stavanger har andelen gått fra 28 til 22 prosent fra 2006 til 2011.

– Vi er veldig opptatt av å styrke Stavanger sentrum, og der er det viktigst å styrke handelen. Stavanger kommune vil være med og støtte dette. Det kan være et mindretall som ikke vil, men tiltakene er likevel så viktige at vi må gjøre det likevel. Vi må utvikle byen slik at den blir mer levedyktig i framtiden, sier ordfører Christine Sagen Helgø (H).

Å tvinge mindretallet virker kanskje brutalt, særlig for små aktører som allerede sliter med å betale regningene sine. Men Søyland understreker at størrelsen på økonomiske bidrag vil gjenspeile størrelsen på selskapet.