Ulven som ble felt i Agdenes i Sør-Trøndelag 5. april skal stilles ut ved Vitenskapsmuseet i Trondheim. Det skriver Direktoratet for naturforvaltning (DN) på sine nettsider.

- Dette er den første ulven som er blitt felt i Sør-Trøndelag i nyere tid. Derfor er det mest hensiktsmessig at Vitenskapsmuseet i Trondheim får stille den ut, slik at flest mulig kan få se ulven og høre om dens historie, sier Ole Roar Davidsen i DN i en pressemelding.

Skutt fra helikopter

Ulven ble skutt om kvelden 5. april like sør for Ausetsetra i Snillfjord kommune. Ulven, som fikk navnet Vargtass av Adressa.nos lesere, ble skutt fra helikopter etter å ha vært i området i over ti måneder.

Etter at ulven ble felt ble den frosset ned, og sendt til NINA. Her blir det gjort en genetisk analyse, radioaktivitetsmåling, miljøgiftanalyser, undersøkelse av mageinnhold og bestemmelse av alder på dyret.

Må verne truede arter

Døde dyr kan gi verdifull informasjon om de enkelte artene. Derfor er det viktig at vitenskapelige institusjoner får tilgang, særlig de truede og sårbare artene.

Viltfondet i DN eier vilt som er avlivet på skadefelling, under nødverge eller er ulovlig felt.

- Vi ser det som nødvendig at Viltfondet har eiendomsretten for å sikre verneinteressene til truede og sårbare arter. I tillegg ønsker vi å sikre nødvendig materiale for vitenskapelige og museale formål, og at privatpersoner har muligheten til å få eiendomsretten for vilt de ønsker å preparere, sier Davidsen.

Prioriterer vitenskap og museer

Når Viltfondet skal disponere døde dyr prioriteres de forskjellige instansene slik:

  1. Vitenskapelig formål.

  2. Offentlige museer.

  3. Andre offentlige institusjoner.

  4. Privatpersoner.

- Sjansen for at en privatperson skal få beholde dyret  avhenger av hvilken art det er snakk om. Det er selvfølgelig høy etterspørsel etter ulv, både fra museer, offentlige institusjoner og privatpersoner. Siden vi har relativt få ulver i Norge, prioriterer vi vitenskapelig formål og museer, sier Davidsen.

Det er likevel mulig for privatpersoner å få ulv til utstopping. En jeger som feller ulv på lisensfelling får første prioritet på å beholde skinnet, mens skrotten går til vitenskapelige formål.