Det har ikke stått på gjestmildheten siden Annas Kafé på Bakklandet lanserte ordningen «Kaffe på vent». 8. april i år innførte innehaver Anna Kupper ordningen «suspended coffee», der man kjøper en ekstra kopp kaffe til noen som trenger det.

Fenomenet har blitt populært ellers i Europa, og tidligere i april kastet til og med Starbucks i Storbritannia seg på kaffebølgen. Men få har benyttet seg av ordningen hos Annas Kafé.

- Fersk ordning

- Det har blitt kjøpt 129 kopper, hvorav tre har blitt hentet ut. Det er både stamkunder og andre som kommer innom som velger å kjøpe, og det syns jeg er veldig bra. Kanskje dreier det seg om stolthet at få tar seg en kopp, eller at man ikke vet om opplegget, sier Anna Kupper tirsdag morgen.

Hun reklamerer for ordningen på Facebook, hvor hun i skrivende stund har 1123 følgere. Flere blogger har valgt å skrive om «Kaffe på vent», og Kupper har opplyst organisasjoner som Kirkens Bymisjon og Røde Kors samt avisa Sorgenfri om ordningen.

- Jeg har et skilt i vinduet som opplyser om det, og på en tavle inne i kafeen fører vi oversikt over hvor mange kaffe vi har på vent. Dette er jo forholdsvis ferskt ennå, og kafeen ligger ikke akkurat på allfarvei, men vi håper flere vil benytte seg av tilbudet når ordningen blir mer kjent.

- Stiller ingen spørsmål

«I disse tider hvor det snakkes om ensomhet, kulde og klasseskiller kan dette bidra til å gi litt varme videre til noen du ikke kjenner og som kanskje ikke ha råd til å nyte en kopp kaffe på/fra kafé» er beskjeden hun gir til sine Facebook-følgere.

- Dette gjelder ikke bare tiggere eller narkomane, men også minstepensjonister, familier eller hvem som helst som måtte trenge en kopp kaffe og som ikke kan betale for det. Vi stiller ikke spørsmål hvis noen kommer i kassa og trenger en kopp.

Hvis de mange koppene med kaffe aldri hentes, vil hun gi pengene til en organisasjon som jobber for et ideelt formål.

- Vi skal ikke tjene noe på dette selv, sier Kupper.

På Annas Kafé fører de oversikt over solgte kaffekopper på ei tavle. Foto: MARIANN DYBDAHL