Torsdag kveld sa bystyret med en stemmes overvekt ja til at Trondheim kino selv skal få avgjøre hvilken arbeidsgivertilknytning selskapet skal ha. I dag er kinoen tilknyttet KS bedrift. Nå går det mot at kinoen velger å bytte til en annen tariffavtale for de ansatte, som innebærer lavere lønnsutgifter for kinoen.

Lettet

Styreleder i Trondheim kino, Geirmund Lykke, er lettet over avgjørelsen.

- Dette er en sak som har vært til politisk behandling en rekke ganger tidligere, men som er blitt avvist. Dette er en beslutning som vil gjøre kinoen langt mer økonomisk robust, sier Lykke som satt på gangen da saken ble behandlet i bystyret.

Han mener at kinoen på sikt vil redusere sine årlige lønnsutgifter med 7,8 millioner kroner som følge av dette.

Trusselbilde

- Mitt ansvar som styreleder er å se trusselbildet fremover. I det trusselbildet må vi ta høyde for at en privat kino kan etablere seg i Trondheim. En privat kino vil operere med en annen tariffavtale for sine ansatte, og vil slik ha betydelig lavere lønnskostnader enn det vi har i dag, sier Lykke.

Han ser klare utfordringer med at nyansatte ved Trondheim kino vil få en annen og dårligere tariffavtale enn dagens ansatte, men påpeker at dette er noe som Bergen har klart på en god måte. Samtidig jobber de fleste ansatte i kinoen deltid, og mange er studenter.

- Vi mener dette er en måte å trygge arbeidsplassene på, sier Lykke.

Dagens ansatte i kinoen skal imidlertid ikke fratas dagens tarifflønn.

- Trist

Saken skapte stort engasjement i bystyret, og et mindretall bestående av Arbeiderpartiet, SV og Rødt, var klar på at de mislikte denne endringen.

- Dette er farlig nær sosial dumping. De nyansatte må ta regningen. Men kinoens økonomi vil ikke bli mer robust. Det er bare brødsmuler å hente her, mente Jo Skårderud (Rødt).

- Dette er noe av det tristeste jeg har opplevd siden jeg kom inn i bystyret. Dette handler om tariffhopping for å få budsjettene til å gå sammen. Dette er en erkjennelse av at lik lønn for likt arbeid ikke betyr noe, og en erkjennelse av at enkelte ikke har lært noe av de problemene vi hadde i Renholdverket for noen år siden, sa Ottar Michelsen (SV).

- Jeg klarer ikke å se forskjellen på en som arbeider på kino kveld og natt og en som jobber på et sykehjem kveld og natt. Det vil være en stor fare for at de som jobber på kinoen i ettertid ikke vil få en anstendig lønn, sa Nils Nesjan (Ap).

Bedre kinotilbud

Krfs Espen Agøy Hegge var en av dem som hadde full tillit til styret i Trondheim kino, og mente det var riktig at kinoansatte i Trondheim har det samme lønnsnivået som kinoansatte i andre byer. Også Fremskrittspartiet og Høyre ga støtte til rådmannens forslag. Da Miljøpartiet de grønne også flagget sitt ståsted som innebar full støtte til styret i Trondheim kino, var det dermed en stemmes overvekt for at kinoen kan bytte tariffavtale.

- Som oppvokst i en kommunistisk familie sier mine instinkter meg at jeg skal stemme med Arbeiderpartiet. Men jeg har lært meg at en ikke skal følge instinktene i alle saker. Med et høyere lønnsnivå enn andre kinoer, kan vi risikere at vi blir stående uten et bredt kinotilbud i Trondheim, sa Jan Bojer Vindheim.