– Mannen i midten av 20-årene har vært etterlyst via Interpol, og onsdag fikk vi beskjed om at han var pågrepet i Frankrike.

Det sier politioverbetjent Geir-Ole Momyr ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

– Nå vil han bli begjært utlevert til Norge, fortsetter politioverbetjenten.

Det var på morgenen 24. mars – i palmehelga – at kvinnen i 20-årene varslet politiet om at hun var blitt voldtatt.

Den fornærmede kvinnen deler bolig med flere personer på Lademoen og det var der voldtekten skal ha skjedd. Kvinnen kontaktet politiet om overgrepet i 07.00-tiden denne søndagsmorgenen. Momyr opplyser at det ikke var den fornærmede kvinnen som hadde invitert mannen inn i boligen. Gjennom etterforskningen ble mannen identifisert og deretter etterlyst.

Den nå voldtektssiktede mannen er utenlandsk statsborger, men ikke fra Frankrike, opplyser Momyr.

Tiltalt for pirattaxivoldtekt

- Det er bra at politiets systemer virker. Det betyr mye for de som har vært utsatt for alvorlig kriminalitet, sier Sigrun Dybvad, bistandsadvokaten til den fornærmede kvinnen.

Advokaten har også en annen kvinnelig klient som denne våren fikk oppleve at politiets etterforskningsmetoder resulterte i pågripelse av og nå voldtekstiltale mot en rumener (28).

Natt til søndag 7. mai i fjor fikk politiet melding om at kvinnen i 30-årene var voldtatt i forbindelse med en pirattaxitur fra Ila til Lade. Under etterforskningen ble det gjort et DNA-funn som viste seg å bli viktig.

Fikk DNA-treff

I desember i fjor ble nemlig en mann stoppet av politiet og sjekket i forbindelse med noe mulig tyvegods. Det ble samtidig tatt DNA-prøve av mannen.

– Det førte til en DNA-match i voldtektssaken, sier statsadvokat Kaia Strandjord, som nylig tok ut voldtektstiltale mot rumeneren.

Adresseavisen er kjent med at politiet brukte flere uker på å finne 28-åringen etter treffet i DNA-registeret. Ti måneder etter overgrepet ble han imidlertid pågrepet. I avhør har den fornærmede kvinnen forklart at pirattaxiovergrepet var utført av to menn.

– Vi jobber fortsatt med å finne den andre gjerningsmannen i denne saken. I april ble en annen person siktet for voldtekt eller medvirkning til voldtekt, men ble løslatt etter avhør. Vi har ikke stoppet etterforskningen, sier politiadvokat Marianne Høyer ved SørTrøndelag politidistrikt.

Nekter skyld

Ifølge gjerningsbeskrivelsen i tiltalen mot rumeneren, skal han ha presset kvinnen ned før han voldtok henne.

– Den fornærmede satte seg inn i en bil med fremmede menn, så skjer det som er beskrevet i tiltalen. Det var ingen forbindelse mellom kvinnen og mennene fra før, sier statsadvokat Strandjord.

Hun opplyser at den tiltalte ikke har gitt noen forklaring på DNA-funnet politiet har sikret seg i saken.

Forsvarer Christine Hamborgstrøm opplyser at klienten ikke erkjenner straffskyld etter tiltalen.

Ifølge politioverbetjent Geir-Ole Momyr vil mannen i midten av 20-årene bli begjært utlevert til Norge. Han skal ha voldtatt en ung kvinne på Lademoen i påsken. Foto: Kjell A. Olsen
I en annen sak er en rumener (28) tiltalt for å ha voldtatt en kvinne i en pirattaxi i mai i fjor. Kvinnen ble plukket opp og kjørt til Fagerheim allé på Lade. Foto: Kim Nygård