- For oss er et hårstrå så stort at vi kunne ha skrevet hele Bibelen på det. Et hårstrå er gigantisk i forhold til det størrelsesregime nanoteknologien jobber i, sier Ken Roger Ervik, ingeniør hos NTNU Nanolab til Gemini.no.

Se videoen «Bondesjakk på et hårstrå» i vinduet over.

Her jobber 70 professorer med alt fra nanoelektronikk til å lage nye medisiner og materialer. Noen jobber for å lage stål som det ikke iser på, mens andre prøver å lage fremtidens superbatteri.

Støvkorn like stort som fjell

Dette er en verden hvor et støvkorn er like stort som et fjell. Laboratoriet er derfor klinisk støvfritt.

- Det vi forsker på er så mye mindre enn et støvkorn, så støv vil ødelegge prøvene fullstendig. Vi jobber med så små størrelser at det kan være vanskelig å forestille seg det, sier Kay Gastinger, leder for NTNU Nanolab.

Slår bort atomer med en ionestråle

Ervik har laget videoen for Gemini.no i et instrument som blant annet brukes til å lage ulike nanostrukturer, og danne 3D-rekonstruksjoner av celler. Det er totalt 73 instrumenter hos NTNU Nanolab. I videoen bruker Ervik en ionestråle for å spille sjakk.

- En ionestrålen er en stråle av ladede atomer, nærmere bestemt gallium ioner(Ga+), som har den egenskapen at den kan slå bort atomene som strålen treffer. Vi har mulighet til å kontrollere strålen helt nede på nanometerskalaen, sier Ervik.

Les flere saker på gemini.no

NTNU-ingeniør Ken Roger Ervik bruker en ionestråle for å spille bondesjakk på et hårstrå. Foto: NTNU Nanolab