Seks dager etter at Elsa Grevskott flyttet inn på Tyholt og Bromstad helse- og velferdssenter, fant sønnen henne med sår i ansiktet, skitne klær og dødt batteri i høreapparatet. Sønnen klaget, men ingenting skjedde. Etter ni døgn måtte han dusje 81-åringen selv, skriver Adresseavisen i dagens papirutgave.

- Mamma var uflidd, skitten og hadde blod gnidd utover i ansiktet. Ingen syntes å bry seg, selv om jeg tok problemet opp med sykehjemmet, forteller sønnen Harald Grevskott.

Saken om Elsa har opprørt flere politikere, blant andre Yngve Brox (H).

- Jeg ble uvel da jeg leste om Elsa. Når mor eller bestemor flytter på sykehjem forventer man som pårørende at hun skal ha det trygt, men når det svikter på grunnleggende ting som å vaske seg og skifte klær, da tviler man på om hun blir ivaretatt, sier han.

- Skiftet ikke klærne hennes

81-åringen flyttet inn på Tyholt og Bromstad helse- og velferdssenter den 30. juli, etter å ha hatt hjemmehjelp de fem siste årene. Sønnen bor utenfor Oslo, og som eneste pårørende av 81-åringen har han hjulpet moren med å flytte inn på sykehjemmet. Etter et par dager begynte han å reagere på at moren ennå ikke hadde fått hjelp med å skifte klær.

- Jeg besøkte henne én til to ganger hver dag. La rene, merkede klær i skapet hennes, men de ble aldri brukt. Høreappartene var også tomme for strøm, og batteriene måtte jeg selv bytte.

Fortvilt ba sønnen om en samtale med faglederen på sykehjemmet.

- Vedkommende var forferdet over det som hadde skjedd. Hun beklaget, og lovte å kvalitetssikre behandlingen med umiddelbar virkning.

Men ingenting skjedde. Halvannet døgn senere, på det niende døgnet, hadde moren på de samme skitne klærne. Håret var uflidd, og hun begynte å lukte. Sønnen tok opp saken med ledelsen for andre gang, og sendte skriftlig klage til eldrehjemmet med kopi til helse- og velferdsenheten i Trondheim kommune.

- Forferdelig

Sv mener historien om Elsa viser et helt uakseptabelt bilde av eldreomsorg i Trondheim.

- Bare det å flytte på sykehjem er en omveltning i eldres livsbetingelser. Når ingen hjelper dem med å dusje og vaske seg, da er det ekstra nedverdigende for dem. Det er forferdelig at eldre skal få en så uverdig behandling, sier Snorre Valen.

Høyres Brox mener det er på tide å få fakta på bordet, etter å ha lest flere alvorlige saker om eldreomsorgen i Trondheim de siste to årene.

–Jeg sitter igjen med en følelse av at kommunetoppen skryter av full sykehjemsdekning og solskinnshistorier, men at pårørende har et omvendt bilde av situasjonen. Det viktigste er at eldre får en verdig omsorg, og det virker ikke som at de får det nå, sier han.

- Vi legger oss flate

Sykehjemmet tok selvkritikk da Adresseavisen kontaktet dem om saken.

- Vi legger oss fullstendig flate. Alt Harald Grevskott har klaget på, er dessverre sant. Eldre skal ha det godt hos oss, og vi skjemmes på vegne av sykehjemmet. Vi vil nå vil skjerpe rutinene for å sikre nye pasienter bedre oppfølging, sier fungerende leder Karine Lee Blomstrøm.

Høyre og Ap har bedt om at rådmannen redegjør for praksisen i Trondheim kommune på formannskapsmøtet neste tirsdag.

Da Elsa Grevskott (81) flyttet på sykehjem, trodde sønnen Harald Grevskott at hun var i de beste hender. Etter ni døgn måtte han imidlertid selv hjelpe henne med å dusje. - Mamma var uflidd, skitten og hadde blod gnidd utover i ansiktet, sier han. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Da Elsa Grevskott (81) flyttet på sykehjem, trodde sønnen Harald Grevskott at hun var i de beste hender. Etter ni døgn måtte han imidlertid selv hjelpe henne med å dusje. - Mamma var uflidd, skitten og hadde blod gnidd utover i ansiktet, sier han. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN