I forbindelse med vedlikeholdsarbeid av fjernvarmeanlegget på Heimdal slapp Statkraft ut 80 kubikkmeter fjernvarmevann i Heimdalsbekken. Til adressa.no opplyste de at vannet hadde en temperatur på mellom 60 og 80 varmegrader.

Fagleder Terje Nøst i miljøenheten i Trondheim kommune er forundret over ikke å ha fått beskjed om at Statkraft hadde fått tillatelse om utslippet.

- Dette kan ha negativ effekt på fisk og andre organismer. For å slippe ut varmtvann i en bekk må fylkesmannen og kommunen underrettes på forhånd. Før slike utslipp må konsekvensene vurderes, sier Nøst.

Miljøenheten reagerer

Etter at saken ble omtalt på adressa.no mottok Nøst bekymringsmeldinger fra forskere. Han tok kontakt med Statkraft for å få en forklaring og informasjon om utslippet.

- Jeg er forundret over at Statkraft ikke har fått vurdert dette av en offentlig myndighet på forhånd. Og jeg er forundret over at Statkraft ikke har interne rutiner for utslipp i bekker og natur, sier Nøst.

I tillegg til det høye temperaturen på utslippsvannet fikk Nøst vite at vannet holdt en ph på 10.

- Jeg har ingen beskrivelse på sammensetningen, eller om det var kjemikalier i vannet, sier Nøst.

- Miljøkriminalitet

- Hvis Statkraft ikke har hentet inn nødvendige tillatelser før utslippet er dette miljøkriminalitet, sier forsker Morten Andre Bergan ved Norsk institutt for vannforskning (Niva).

Bergan er bekymret for hvilke skader så store mengder varmt vann kan gjøre med bekken.

- Selv Statkraft må innrette seg etter lover og regler i samfunnet, også når det gjelder miljøhensyn. Statkraft må hente inn de nødvendige tillatelser. De må få vurdert konsekvensene for dyrelivet, både fugl, fisk, amfibier og bunndyr, hvis de skal slippe 80 grader varmt vann i en bekk, mener Bergan som på vei hjem samme dag telte syv-åtte stokkender i dammene som vannet ble pumpet ut i.

Trondheim kommune har i samarbeid med blant andre Statens vegvesen arbeidet i lengre tid med å tilrettelegge for sjøørret og laks i Heimdalsbekken. Nøst forklarer at raske endringer i vannet, som temperaturstigning, kan få katastrofale følger for blant annet fisk.

- Fisken dør med en gang.

- Vi har et miljømål om å få blant annet Heimdalsbekken til å bli sjøørretproduserende på sikt. Det er laget laksetrapp og lagt ut gytegrus. Vi vet at sjøørret nå kan gå opp til Okstadøy, en 1-2 kilometer nedenfor utslippet, forteller Nøst.

Legger seg flat

Kommunikasjonsrådgiver Lisbeth Melland Olsen i Statkraft varme beklager det som har skjedd.

- Vi har vært i kontakt med fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Det som skjedde er rett og slett en svikt i våre interne rutiner. Det er bare å beklage, dette skal ikke skje.

Melland Olsen bekrefter at PH-verdien på tappevannet var i underkant av 10. Om Statkraften er skyld i miljøkriminalitet sier hun følgende:

- Vi har hatt et brudd på forurensingsloven ved å slippe ut varmt vann. Ut over det har jeg ingen kommentar til om dette er miljøkriminalitet.

Terje Nøst i Trondheim kommune er glad for at Statkraft beklager og lover å skjerpe seg.

Fagleder Terje Nøst i miljøenheten i Trondheim kommune
Fra disse slangene rant det meget rykende varme vannet ut i Heimdalsbekken. Fjernvarmevannet er tilsatt stoffet pyranin som gir vannet den grønne fargen. Foto: Birger Ringseth