– Kanskje dette kan bli et snillere alternativ til overvektsoperasjoner, sier doktorgradsstipendiat Helene Johannessen.

Hun er blant kandidatene som konkurrerer i Forsker Grand Prix i morgen.

De fleste forbinder botox med innsprøytninger i ansiktet som skal få vekk rynkene. Nå er det kanskje overvekt botox skal hjelpe mot. Metoden virker i alle fall på rotter. Det har Helene Johannessen bevist. Hun har sprøytet botox inn i magen på dyrene slik at vagusnerven lammes for en periode på fire-fem uker.

– Vagusnerverven styrer sultfølelsen vår. Når nerven lammes midlertidig, ser vi at overvektige rotter går hurtig ned i vekt, sier Johannesen.

– Etter fire fem uker kan 20-30 prosent av kroppsvekten være borte. Vektreduksjonen fortsetter hvis rotta får en ny injeksjon.

–Ikke bivirkninger

– Botox er en gift, er det ingen bivirkninger med dette?

– Vi har kun sett vektreduksjon, uten skadelige bivirkninger. I utlandet er det gjort noen forsøk også på mennesker, uten at alvorlige bivirkninger er rapportert. Forsøk på å gå ned i vekt blir ofte hindret av at kroppen forsøker å motarbeide det på ulike vis. Dette er en slags «mekanisk» endring som ikke ser ut til å bli motarbeidet av kroppen, forklarer Johannessen.

Statens legemiddelverk har godkjent uttesting av botox i magen på mennesker, men forskerne mangler ennå klarsignal fra Regional etisk komité for å begynne å rekruttere overvektige til behandlingen. NTNU skal samarbeide med Regionalt senter for sykelig overvekt ved St. Olavs Hospital om dette.

Virker i tre-seks måneder

Mens rottene blir operert for å få tilført botox, ser Helene Johannessen for seg at det kan gjøres med gastroskopi på mennesker.

– Hvis man gir en injeksjon i et spesielt område i magen, vil det lamme vagusnerven. Der dreier seg om en ekstremt lokal lammelse. På mennesker regner vi med at virkningen vil vare i tre-seks måneder.

Utprøvingen på mennesker i utlandet viser blandede resultater. Noen går ned i vekt, andre ikke. Doktorgradsstipendiaten mener det henger sammen med at metodene for å lamme vagusnerven har vært for dårlige.

– Med erfaringen vi har fått fra dyreforsøk, mener vi at vi skal klare å gi injeksjonene mer presist og oppnå det vi ønsker.

Ikke for mannen i gata

Motivet til trondheimsforskerne er ikke å lage en lettvint slankemetode for folk som synes de veier noen kilo for mye.

– Ambisjonen er at dette kan bli et godt alternativ til overvektsoperasjon. Målgruppen er mennesker med sykelig overvekt. Som med slankeoperasjoner vil den ønskede virkningen bli best i kombinasjon med et sunt kosthold og mosjon, sier Johannessen. Hun er tilknyttet Forskningsgruppe for eksperimentell kirurgi og farmakologi ved NTNU, og forskningen er en del av EU prosjektet Full4Health.

Selv om forskerne registrerer at rottene mister vekt, er det ennå uklart hva som skjer. Helene Johannessen mener det mest sannsynlige er at vagusnerven slutter å sende ut signalstoffer til musklene som skyver maten fra magen og ut i tarmen. Dermed blir næringen værende lenger i magen, og sultfølelsen reduseres.

– Er det ikke problematisk at maten blir lenge i magen?

– Ingenting tyder på det. Vi snakker om en forsinkelse, ikke at maten blir i magen over lang tid. Vi holder på å undersøke dette i rotteforsøk.