Mads Nordtvedt har alltid likt gamle gjenstander, og har brukt å være fast inventar på antikkmessa i Trondheim spektrum. For noen år siden snublet han over en gammeldags barberhøvel.

- «Den var artig», tenkte jeg, og tok den med hjem. Det viste seg å være vanskelig å få tak i løse barberblad, men etter hvert fant jeg noen nettsider som solgte produktene. Jeg ble fullstendig hektet, sier Nordtvedt, som bor i Trondheim.

Unngår tørr hud

Han la nylig ut en video som viser hvordan han barberer seg med en klassisk barberhøvel og extra virgin olivenolje.

- Det er genialt. Jeg leste om tipset, og har forsøkt å barbere meg med en vanlig plasthøvel med multiblad også. Det fungerer like fint, hevder han.

Olivenolje er kjent for å være god mot huden, og Nordtvedt lot seg raskt overtale til å prøve.

- Man bruker jo olivenolje som hudkrem i Italia, så jeg synes det virket logisk. Jeg får ofte tørr hud på vinteren, men med olivenolje så blir den kjempefin, forklarer han.

Blir ikke grisete

Selv om det finnes barberoljer som er spesiallaget, så er det lik så greit med den oljen som står på kjøkkenet.

- Jeg var spent på om det ville bli grisete, men trikset for å få en god barbering er å fukte skjegget i varmt vann i forkant. Ta gjerne og legg varme håndklær over skjegget også. Deretter masserer du inn oljen, og lager et glideunderlag for høvelen. Man trenger ikke mye olje, forteller Nordtvedt.

Ifølge en dansk undersøkelse som Nordtvedt henviser til, så er det en god del barberskum i sprayflasker som får dårlige tilbakemeldinger med tanke på miljøvennlighet.

- Av de 15 sortene som var undersøkt, så hadde de fleste stoffer som var skadelige for enten huden eller naturen, sier han.

Kona fornøyd

Nordtvedts lidenskap har ført til flere barberdiskusjoner på diverse nettsider, og han har også blitt fan av barberkniv.

- Til min forbløffelse, så blir det faktisk bedre resultat med det gammeldagse utstyret. Jeg har fått bekreftelse fra kona også, sier han.

Hobbyen vil etter hvert føre til et fysisk produkt, nemlig ei bok om barbering. Den kommer ut denne høsten.

- De gamle høvlene er laget for å vare livet ut. De er derfor mer miljøvennlige, billigere og gir også en effektiv barbering. Det er ikke bare ren nostalgi, fastslår han.

Les mer om barbering på Mads Nordtvedts blogg.