Randi Falkmo Berg tar gjerne imot besøk av nye jugoslaviske venner. Foto: Privat

- Et søskenbarn ringte og sa at jeg er etterlyst, og at jeg måtte se på adressa.no, forteller Randi Falkmo Berg.

- Det minner meg om en hendelse for enda lenger siden. Da var det min far som ble etterlyst av tidligere medfanger under 2. verdenskrig.

Gamle vennskapsbånd

Og trolig er det nettopp her historien bak dagens etterlysning starter. Randis far, Arvid Falkmo, satt i fangenskap både i Tyskland, på Grini og Falstad under krigen. På Falstad satt han sammen med blant annet jugoslaviske partisaner, eller krigsfanger, fra det tidligere Jugoslavia. Det var en av disse medfangene som senere etterlyste ham.

- Siden ble Norsk-Jugoslavisk samband opprettet, og med Split som vennskapsby til Trondheim. Jeg var medlem av denne upolitiske foreningen før jeg visste om det selv, meldt inn av min far, ler Randi som fortsatte medlemskapet og ble både sekretær og formann i over 15 år.

Gjennom disse årene ble det utviklet et sterkt bånd mellom landene, med gjensidige besøk der utallige nye vennskap oppsto.

- Skynd deg hjem, Randi

- Jeg husker godt da dette bildet ble tatt. Jeg var på butikken, og fikk beskjed av butikkdamen:

- Randi, du må skynde deg hjem. Dere har fått besøk av et helt busslass med dansere.

Randi ler igjen. På denne tiden bodde hun i samme hus som foreldrene sine, og huset kunne være svært folksomt til tider.

- Vi hadde ofte besøk av jugoslavere, og av dansegrupper. De reiste rundt med forestillinger, og min far sørget for at de fikk losji når de kom til Trondheim. De to mennene på bildet er trolig på et gjenbesøk, etter å ha vært her med en dansegruppe tidligere, tror Randi.

Hun mener at de er fra Makedonia, og at den eldste mannen (til høyre på bildet) senere omkom i en trafikkulykke.

- Det er trolig den yngste mannens datter som nå etterlyser oss, sier Randi. Det rare er at vi aldri fikk snakket om Norge eller Jugoslavia, vi hadde jo ikke noe felles språk. Men det var vanlig å gi gaver, så enten har navnene våre stått på en slik gave, eller på baksiden av dette bildet. Trolig skrevet av min far. Uansett ganske artig da, at de finner frem til oss så mange år etterpå.

- Bare hyggelig

Randi Falkmo Berg har ikke det minste imot å bli etterlyst, og åpner gjerne dørene for nye besøk.

- Neida, det er bare hyggelig. Vi har holdt på sånn i årevis, og har fått mange gode venner.

I løpet av årene har hun besøkt alle republikkene i det tidligere Jugoslavia, bortsett fra Makedonia.

- Tidligere kunne jeg bare «nema problema» (ingen problem), men har lært mer etter hvert og kan gjøre meg forstått på serbokroatisk. Krigen på 90-tallet satte en stopper for mange ting, men jeg var i Split i Kroatia så sent som i sommer og mye ser nå ut til å være bygget opp igjen. Heldigvis.

- Nå skal jeg ta kontakt med damen på e-post adressen i artikkelen, så får vi se hva som skjer videre, sier den gjestfrie damen.