- Det er helt sikkert noen som har lus på barnehager og skoler i Trondheim nå. Det er veldig vanlig på høsten, men det er ingen meldeplikt til oss. Dette takler hver enhet på egen hånd, sier smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune.

- Sjekk jevnlig

Dersom det blir oppdaget hodelus hos barn eller elever blir det sendt ut informasjonsskriv om hvordan hodelusa ser ut, hvordan man finner den, hvordan den smitter og hvordan man kan bli kvitt den.

- Man bør uansett jevnlig sjekke barna sine, selv om det ikke kommer noe beskjed fra skolen eller barnehagen. Det kan gå flere måneder fra man er smittet til man begynner å klø, og man kan ha smittet mange i løpet av den tiden, sier Sagvik.

Kamming av vått hår har vist seg å være den mest effektive måten til å påvise hodelus. Det er viktig å bruke fintannet kam, sterkt lys, forstørrelsesglass og håndkle over skuldrene. Se etter lus og egg både på kammen og på håndkledet. Egg kan ofte sees i nakken og bak ørene.

Gjenta behandlingen

Hodelus forekommer ofte som utbrudd i skoler og barnehager, spesielt om høsten. Hodelus skyldes ikke dårlig hygiene, som mange tror.

- For å bli kvitt lusa så må man gjenta behandlingen etter åtte til ti dager, og etter den siste behandlingen må man jevnlig sjekke håret til barnet i tre uker etterpå, sier Sagvik.

Hodelus er ufarlig, men gir sterk kløe. Kløen kan komme 3-4 måneder etter smitte.

- Hvis en familie får gjentatte runder med lus, så kan det bli slitsomt i lengden. Det er ubehagelig, men ikke farlig. Hvis du har én familie som ikke sjekker barnet sitt, så kan det fort bli gjensmitte, forklarer hun.

Blir aldri kvitt lusa

Den beste strategien er å gi rask behandling til dem som har fått påvist hodelus, og da er det viktig at alle berørte får beskjed. Ta en behandling på kvelden, og barnet kan være på skole eller barnehage dagen etterpå, forklarer Sagvik.

Det er ikke grunnlag for å stenge skole eller barnehage ved utbrudd av hodelus. Det er ikke nødvendig å gjøre omfattende rengjøring i barnehagen, men det anbefales vask av sengetøy og lignende av hygieniske grunner.

Hun tror ikke det vil være mulig for Trondheim kommune å bli kvitt den irriterende hodelusa en gang for alle.

- Det er alltid noen som er smittet. Mitt inntrykk er at folk tar det alvorlig og følger de rådene som blir gitt, men det vil ikke være mulig å bli kvitt den, sier Sagvik.

Smittevernoverlege Eli Sagvik oppfordrer foreldre som finner hodelus i hodebunnene til sine barn om å si fra til venner, familie, skole eller barnehage. Foto: Glen Musk
Lusekam kan brukes til å bekjempe lus. Kjemmingen må utføres systematisk og grundig hver dag eller annenhver dag i 12-14 dager Foto: LENE SOLBAKKEN/FOLKEHELSEINSTITUTTET