Det var en tydelig berørt trønderartist som kom ut av Oslo domkirke etter å ha fremført låtene «Dekksguten» og «Lys og varme» for en fullsatt sal i ettermiddag.

- Musikken trøster og gir folk noe å samles rundt. Det var intenst å synge inne i kirken på alle måter. Jeg behersker vanligvis følelser som kommer når jeg står på scenen, men det gjør jeg ikke i denne tiden. Jeg ble sterkt grepet av stemningen.

- Enkelte låter er upassende

Aleksandersen sliter med å ordlegge seg. Øynene er blanke, og han må snu seg bort noen sekunder for å samle seg.

Den garvede artisten mener låtene hans er blitt satt i ny sammenheng etter de store tragediene som rammet landet sist fredag.

- De låtene som før var surrealistiske, ironiske og vittige låter blir dumme og rare. Andre låter gir enda sterkere mening. Det preger til en viss grad konsertene på turneen vår. Det er flere låter vi ikke kan spille akkurat nå. De er for upassende.

Det ondes ansikt

I går gikk han rundt i Oslo for å se hvordan byen er påvirket av skytetragedien. Han lot seg røre av tusenvis av blomster som er lagt ned for å minnes de mange ofrene.

- Jeg føler folks engasjement over alt. Det er blomster på fortauene og i sprekkene på murveggene. Det signaliserer noe sterkt og tydelig.

I uken som var ble navnene til alle de omkomne publisert med bilde. Aleksandersen mener det er når enkeltskjebnene synliggjøres, tragedien viser seg på sitt mest grusomme.

- Jeg kjenner selv folk som ble drept på Utøya. Det er ikke lett. Men dette handler ikke om meg. Jeg er bare én av veldig mange sørgende.

Foto: Kristin Svorte
Åge Aleksandersen har forandret på spillelisten på konserter etter massakren på Utøya og bombeeksplosjonen i Oslo. Foto: Kristin Svorte
Den folkekjære artisten avsluttet minnekonserten i Oslo domkirke (bakgrunnen) med sangen «Lys og varme». Foto: Kristin Svorte