- Jeg er enig i at jeg har utvist dårlig dømmekraft, jeg har vært utro og gikk inn i et forhold jeg aldri burde begitt meg inn i. Jeg legger meg flat og ber oppriktig om unnskyldning til de jeg har såret. Men dette diskvalifiserer meg ikke som tillitsvalgt, sier Arne Byrkjeflot til Adresseavisen.

LO-lederen i Trondheim velger nå å kommentere uttalelsene fra LO-leder Gerd Kristiansen (se egen sak). Kristiansen og LO sentralt mener han har vist grovt sviktende dømmekraft, som ikke er forenlig med å være ledende tillitsvalgt i LO.

Byrkjeflot mener han ikke har fått anledning til å svare på anklagene før LO-ledelsen konkluderte endelig.

Savner en begrunnelse

- Jeg har sammen med min advokat vært i et møte med LO-ledelsen og deres juridiske avdeling. Der gikk vi gjennom saken. Jeg hadde forventet at jeg skulle motta en slags anklage etter at LO hadde foretatt sine undersøkelser omkring saken, og mener jeg burde fått anledning til å forsvare meg mot denne, sier Byrkjeflot.

Han mener LO-ledelsen må begrunne på hvilke områder han har forbrutt seg mot LOs regelverk, og at han må få anledning til å forsvare seg før LO sentralt fatter vedtak om at han ikke er egnet til å være tillitsvalgt lenger.

- Kan du fortsette som leder i Trondheim LO så lenge LO sentralt uttrykker mistillit mot deg?

- Jeg må få vite hva LO sentralt bygger dette på. Hvilke undersøkelser har de gjort omkring saken? Jeg må få anledning til å imøtegå slike anklager før det fattes et vedtak. Saksbehandlingen har ikke vært god, mener Byrkjeflot, og legger til:

Ekstraordinært årsmøte

- Arbeidsutvalget i Trondheim har i dag vedtatt å be styret i Trondheim LO om å innkalle til ekstraordinært årsmøte. Der skal medlemmene i Trondheim få anledning til å vurdere om jeg har tillit eller ikke.

Et slikt ekstraordinært årsmøte betyr at medlemmene i Trondheim LO får anledning til å stemme lokalt over om Arne Byrkjeflot skal fortsette som lokal LO-leder eller ikke. Det er foreløpig ikke klart når et slikt ekstraordinært årsmøte kan finne sted, men det jobbes med å innkalle til et slikt møte.

Byrkjeflot sier han forventer at LO-ledelsen har respekt for at det er LO lokalt som bør avgjøre spørsmålet om tillit.

- Så du kan leve med at LO-ledelsen sentralt retter så kraftig kritikk mot deg?

- Jeg er enig i kritikken om at jeg har utvist dårlig dømmekraft. Men det gjør meg ikke uegnet som LO-leder. Jeg hadde forventet at LOs juridiske kontor gjorde bedre undersøkelser omkring dette før de konkluderer i avisen. De samme reglene må gjelde for alle, og det er ikke slik at det er diskvalifiserende for en tillitsvalgt å ha et forhold til en lavere tillitsvalgt. Da blir det tynt i rekkene i norske organisasjoner. Spørsmålet er om jeg har misbrukt mitt lederverv til å innlede eller opprettholde et forhold til en annen, og det har jeg ikke gjort, sier Byrkjeflot.

Fortsetter i Rødt

Fredag i forrige uke ble det kjent at åtte styremedlemmer i Rødts lokallag i Trondheim trekker seg fra sine verv i protest mot at Rødt sentralt ikke har villet ekskludere Byrkjeflot fra partiet. Byrkjeflot er bystyremedlem for Rødt i Trondheim, og har i en årrekke vært partiets fremste politiker i Midt-Norge.

Byrkjeflot viser til at Rødt sentralt har vurdert saken, og konkludert med at det ikke er grunnlag for noen disiplinære tiltak.

- Styret i Trondheim Rødt har trukket seg i protest, Rødt sentralt mener du har utvist dårlig dømmekraft og partiet i Trondheim er i oppløsning. Hvordan kan du fortsette som Rødts bystyremedlem etter dette?

- Så lenge Rødt sine organer som behandler slike spørsmål konkluderer med at det ikke er grunnlag for noen som helst disiplinærtiltak, så gjør jeg det. Hadde den behandlingen konkludert med at jeg utnyttet mitt tillitsverv til å innlede et forhold, så hadde jeg gått av på dagen. Men slik er det ikke, sier Arne Byrkjeflot til Adresseavisen.