Glassfasaden i bygget ble fullstendig knust. Rammeverket lå igjen foran bygningen. Foto: Jonas Bjørkli

Politiet snakket med mannen som nå er pågrepet og siktet for å ha noe å gjøre med eksplosjonen på Byåsen da det smalt. Det sier operasjonsleder Tore Kyllo ved Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

- Mannen hadde ringt inn til oss. Jeg vet ikke noe om hvorfor, men plutselig smalt det, sier Kyllo.

Ifølge operasjonslederen ble det ikke fremsatt trusler eller lignende i telefonsamtalen.

- Ingen visste noe om hvem, hva eller hvor. Plutselig bare smalt det, sier Kyllo.

Den siktede mannen ble sendt til St. Olavs Hospital med moderate skader.

Propanflaske eksploderte

Flere politipatruljer og mannskap fra to brannstasjoner rykket i 5-tiden søndag morgen ut da eksplosjonen i Waldemar Aunes veg på Byåsen i Trondheim var et faktum. Eksplosjonen skyldtes en propanflaske på 11 kilo som var plassert i kjelleren.

- Hele fasaden med vinduene har sprengt ut i lufta. Det er store vinduer på cirka tre ganger tre meter, beskriver innsatsleder Anlaug Oseid ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Rammeverket lå på bakken foran blokka. Det har også blitt store skader inne i blokka. Dørkarmer er vridd og vrengt, og det vil i morgentimene gjøres et arbeid for å sikre leilighetene i blokka.

- Beboerne våknet av en stor eksplosjon, sier Oseid.

Det er åtte boenheter i oppgangen.

Holder vakt ved sykehuset

Det var kun den siktede mannen som ble skadd i eksplosjonen. Han skal ha vært den eneste som var i nærheten da eksplosjonen skjedde. Mannen er innlagt ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

- Han er formelt satt i varetekt av politiet, og har følgelig vakthold på sykehuset, opplyser operasjonsleder Tore Kyllo ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Han ønsker ikke å kommentere siktelsen mot mannen da det ventes at denne vil bli endret i løpet av formiddagen. Man venter blant annet på kriminaltekniske undersøkelser før man konkluderer med hva mannen vil bli siktet for.

- Mannen er under behandling på sykehuset og er ikke avhørt, sier Kyllo.

Den siktede er i begynnelsen av 30-årene.

Kriminalteknisk vil undersøke

Årsaken til at innholdet i propanflasken har eksplodert er ikke kjent. Politiets kriminalteknikere var søndag morgen ventet til stedet for å gjøre undersøkelser.

- Det er et stort åsted, sier innsatsleder Anlaug Oseid.

Slapp evakuering

- Til alt hell var ingen andre i nærheten, fortsetter hun.

Blokka er beboelig, og beboerne fikk lov å flytte inn igjen etter å ha fått en redegjørelse for hva som har skjedd fra politi og brannvesen.

Brigadeleder Trond Fjeldsæter ved Trøndelag brann- og redningstjeneste forteller at propanflaska som har forårsaket eksplosjonen lå i kjelleren. Den var hel, men fullstendig iskald.

- Sannsynligvis har det sivet gass ut av flaska. Denne gassen har så blitt antent, noe som har ført til eksplosjonen. Det er uvisst hvor mye gass, men det virker å være relativt mye, forteller Fjeldsæter.

Hans mannskaper bidro med sikring av blokka, samt i kartleggingen av årsaken.

- Det viktigste når vi kommer til et slikt sted er å finne ut hva det er som har skjedd for å sikre at det ikke blir ytterligere skader. Her følte vi oss raskt sikre på at propanflaska var grunnen, sier han.

Også dørkarmene og dørene inne i blokka har fått juling. Foto: Jonas Bjørkli
Alle nødetatene rykket ut til stedet etter meldingen om eksplosjonen. Foto: Jonas Bjørkli
Restene av glassfasaden lå igjen på bakken foran bygningen. Foto: Jonas Bjørkli
Politiets innsatsleder Anlaug Oseid mener det var flaks at ingen andre befant seg i nærheten da gasseksplosjonen fant sted. Foto: Jonas Bjørkli