Komfyrer er den største enkeltårsaken til branner i Norge. På landsbasis er kjøkkeninnretningen skyld i rundt 16 prosent av alle branner med kjent årsak.

- I utgangspunktet skal det være trygt å lage mat, men det er når glemsomheten kommer inn i bildet at problemene oppstår, sier fagdirektør for brann, Odd Rød, i Gjensidige forsikring til adressa.no.

- Så lenge man forlater komfyren, så er risikoen til stede. Man tar en telefon, blir distrahert av noe eller sovner på sofaen. I desember er man ekstra opptatt av god mat og drikke, og kombinasjonen alkohol og kokkelering gjør ikke hukommelsen noe bedre, sier han.

Les også: - Tallene sier at flere personer vil dø i brann i desember

Fett eller smult i kasserolle er en klassiker i desember, og det som skjer er at det blir så varmt at væsken selvantenner.

- Det begynner gjerne med små flammer, men det som ofte skjer er at fettfilteret tar fyr. Det kan være katastrofalt med tanke på at brannen spres med ventilasjonsanlegget gjennom hele huset, sier han.

Perfekt julegave for alle

I 2010 ble det påbudt å ha komfyrvakt i alle nye boliger og ved oppussing av gamle kjøkken. Til tross for påbudet er det bare seks prosent av Norges befolkning som har montert komfyrvakt, en teknisk innretning som forebygger komfyrbrann.

Dette viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og If Skadeforsikring i anledning Brannvernuka 2013.

- Personer over 70 år er fire ganger mer utsatt for å dø i brann enn andre. Har man foreldre eller besteforeldre så er dette den beste julegaven man kan gi, forsikrer Rød.

- Komfyrbranner kan også skje hos unge mennesker, så denne gaven passer alle. Gi den pent innpakket og med pene ord, så vil ingen bli fornærmet, mener Rød.

Les også: Se hvor ofte det brenner i din kommune

Kan montere selv

En komfyrvakt er en teknisk innretning som monteres i tilknytning til komfyren. De mest avanserte har sensorer som bryter strømtilførselen til komfyren og gir et varsel, dersom temperaturen over kokeplatene blir for høy.

- Det er dessverre altfor få som har investert i en komfyrvakt. Det er fullt mulig å ettermontere for kundene selv. Det er fort gjort, forklarer Rød.

Forsker Reidar Stølen ved Norges branntekniske laboratorium ved Sintef i Trondheim undersøkte sju komfyrvakter i forbindelse med rapporten «Brann til middag?» som kom i 2011. Oppdraget var å se nærmere på sikringstiltak mot branner knyttet til komfyren.

- Vi satt igjen med et dårlig inntrykk av komfyrvaktene. Noen var så følsomme at de kuttet strømmen bare du stekte pannekake eller biff, mens andre koblet ikke ut før det hadde tatt fyr. Da er det naturlig nok for sent, sier Stølen.

- Hadde frynsete rykte

Siden den gang har det skjedd mye på komfyrfronten, skal vi tro fagdirektør Rød i Gjensidige forsikring.

- I høst kom det endelig en europeisk standard. Komfyrvaktene har hatt en frynsete rykte, men det kommer stadig mer avanserte komfyrvakter på markedet. Dette er det enkeltproduktet som vil gi mest virkning med tanke på å redusere branner, mener Rød.

Underbrannmester Åge Skjelvik ved Trøndelag brann- og redningstjeneste rykker ut på komfyrbranner året rundt.

- Det er verre å glemme mat på stekeplata enn i komfyren. Da kan flammene spre seg til kjøkkenvifta hvor det ofte er mye fett. Det er lettantennelig, og brannen kan lett spre seg gjennom ventilasjonsanlegget, forklarer Skjelvik.

Branner som oppstår i stekeovnen har ikke like lett for å spre seg, men røyken kan likevel være svært helseskadelig.

- Mange forbinder komfyrvakt med noe som eldre mennesker har bruk for, men dette er nyttig for hvem som helst, mener Skjelvik.

Lite salg

Sikkerhetsbutikken Trygg og Sikker AS har solgt komfyrvakter siden 2002, men det har aldri vært noen stor etterspørsel.

- Vi solgte 55 komfyrvakter i fjor, og vi har solgt vesentlig flere i år, men det er på grunn av noen store leveringer til enkelte bedrifter, forteller koordinator Hedvig Brandt i Trygg og Sikker.

Hun forteller at det ofte blir kjøpt av noen pårørende som synes familiemedlemmer er i ferd med å bli surrete.

- Folk føler at de har kontroll, og det er sjelden at de tenker at dette er noe de trenger selv. Det er ikke noe folk prioriterer å kjøpe før de har gått på en smell, mener Brandt.

Hun har ikke merket noe økt salg frem mot jul.

- Noen kvier seg kanskje for å gi komfyrvakt i gave. Den sier: «Vi bryr oss, men vi er bekymret for hukommelsen din». Det er ikke sikkert det er det beste budskapet på julaften, sier hun.

En god del studenter starter komfyrbranner ved å glemme av pizzaen i stekeovnen. Dette er fra et tilfelle i år som brannvesenet i Trondheim fanget på mobilkamera. Foto: TRØNDELAG BRANN- OG REDNINGSTJENESTE
Sprøstekt: Slik kan det gå når man skal gjøre noe så uskyldig som steke bacon i ei stekepanne. (ill.foto) Foto: GJENSIDIGE FORSIKRING
Dette kjøkkenet fikk en del skader da det brant i en bolig i Verdal. Foto: INNHERRED SAMKOMMUNE BRANN- OG REDNINGSTJENESTE
Mange unge mennesker sovner fra nattmaten, og brannvesenet anbefaler at du heller tar deg en kebab på vei fra byen. Foto: TRØNDELAG BRANN- OG REDNINGSTJENESTE
Slik ser en pizza ut dersom den blir stekt i flere timer. Ei komfyrvakt ville ha slått av strømmen. Foto: PRIVAT