En rød og en grønn kleddebok ble vist frem i retten tirsdag. I kladdebøkene har mannen som har kalt seg «trykkern» (44) ført lister over mengden og sammensetningen på dopingen han lagde i garasjen.

-Disse vil få stor verdi for saken, sa politiadvokat Per Martin Utkilen under utspørringen av 44-åringen.

Bøkene ble funnet hjemme hos 44-åringen, i et arbeidsrom og i selve rommet hvor «trykkern» produserte millioner av dopingtabletter.

Byttet merkenavn

I ettermiddag ble «trykkern» spurt inngående om hvordan han produserte dopingtabletter i garasjen sin. 44-åringen forklarte seg om andel virkestoff, fyllstoff, farge og tilsetningsstoffer som gikk inn i tablettene.

Ifølge medaktor Utkilen skal det angivelige dopingnettverket ha produsert steroider under merkenavnet «Europharma». På et tidspunkt ble det imidlertid endret, til «Berlin Chemie». Etikettene ble utformet og skrevet ut av 44-åringen. Begge merkenavnene har nettverket tatt fra eksisterende europeiske selskap.

- Vet du hvorfor det ble byttet navn, spurte Utkilen.

- Vet ikke, kanskje det var for mye dårlig produkter, svarte 44-åringen.

Tirsdag forklarte han at det hendte at varer kom i retur fra kundene, på grunn av for lav kvalitet. «Trykkern» skal ha fått rundt 10 000 kroner i måneden for jobben han gjorde. Enkelte typer doping kunne gi ham noe høyere betaling.

- Hadde du noen tanker om salgsverdien av det du produserte, spurte medaktor Utkilen.

- Nei, egentlig ikke.

- Var du fornøyd med lønna du fikk?

Ja. Fornøyd nok.

Tre sjefer

44-åringen begynte først å lagre doping på vegne av en medtiltalt 39-åring i 2003. I 2004 kjørte 44-åringen sørover i landet for å hente en pillepresse, også på vegne av 39-åringen.

Deretter begynte de to dopingproduksjon – og salg i stor stil. Pillepressen 44-åringen hentet, ble etter hvert utslitt og han fikk en ny. I 2008 overdro 39-åringen virksomheten til en annen medtiltalt, en 28-åring, ifølge 44-åringens forklaring i retten.

I 2010 skal så «trykkern» ha fått enda en ny sjef. Påtalemyndigheten mener at mannens tredje sjef også er blant de syv tiltalte. «Trykkern» har imidlertid ikke villet navngi tredjemann, og omtaler ham konsekvent som «kontaktperson».

Medaktor Utkilen anslo tirsdag at omsetningen for all dopingen som 44-åringen har innrømt å ha produsert, kan ha hatt en samlet verdi på 100 millioner kroner. Pengene er søkk vekk med unntak at små beløp som er tatt inn som en hvitvaskingstiltale mot enkelte av de syv på tiltalebenken.