Det er ifølge Aslesen en sjeldenhet. Har man marginene på sin side, kan man være heldig å se fenomenet én eller i høyden bare to ganger i livet.

De heldige så to

- Nettopp derfor er dette en artig begivenhet. Noen kan faktisk ha sett to meteoritter i går kveld, hvis de da ikke løp inn for å fortelle om den første de så, og gikk glipp av nummer to, ler astrofysikeren.

Det hender at meteoritter kan ses fra rommet, men i de fleste tilfellene dukker de bare opp på himmelen og da må du være på rett sted til rett tid.

Ønsker rapporter

I går kveld dukket altså to ildkuler eller meteoritter opp, med svært kort tid mellom hver av dem.

- Den første var lav over horisonten, så jeg tror ikke det var mulig å se den fra Trøndelag, men nummer to, som dukket opp 20 minutter senere, var nok også synlig for trønderne fordi den gikk høyere over horisonten. Dersom noen har gjort obervasjoner vil vi at de melder fra på våre sider, sier Aslesen, som er presseansvarlig for Norsk Meteornettverk.

Gamle rester

Meteorer er legemer av stein eller jern fra verdensrommet som kommer inn i jordens atmosfære som lysende kuler. De som «overlever» passasjen og faller ned på jordoverflaten, kalles meteoritter. I 99 prosent av tilfellene kommer de fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter.

En meteoritt er materialer som svevde rundt sola for 4,6 milliarder år siden, den gang vårt solsystem ble til. Meteorene er sånn sett rester som aldri ble med i solsystemet, og steinene har siden gått i bane i asteroidebeltet rundt Mars og Jupiter.

Faller ned hver dag

Asteroidebeltet kan betraktes som rester etter et forsøk på planetdannelse. Men Jupiter satte en effektiv stopper for dette med sin voldsomme tyngdekraft. I dette beltet finnes millioner av stein, fra noen titalls centimeter til flere hundre kilometer i diameter. På jorden faller det ned flere hundre tonn med romstein hver dag - mest som små partikler med liten diameter.

Fra kilo til gram

- Steinene kan i utgangspunktet være mellom 10-100 kg, men når de treffer atmosfæren fordamper de og blir til støv, slik at bare noen gram ramler ned, sier Aslesen.

I løpet av de siste tiårene har man funnet svært mange meteoritter i Antarktis og i ørkenområder. Totalt er det funnet ca. 31 000 meteoritter.

Navnet «meteoritt» stammer fra det greske ordet «meteoron» som betyr «fenomener på himmelen».