Genene røper hvem som er mest sårbar for infeksjoner.

Hvert år får 30-40 norske barn akutt lymfatisk leukemi, den vanligste typen av barneleukemi. Overlevelsen har økt voldsomt de siste 50 årene og er i dagpå cirka 85 prosent. Men noen av barna dør av behandlingen og ikke av sykdommen.

I videoen øverst i artikkelen snakker Jonas og mamma Marit Fjærli om den dramatiske kreftbehandlingen og legionellasykdommen.

Bivirkninger tar liv

En nordisk studie som universitetslektor Bendik Lund ved NTNU/St. Olavs Hospital har gjennomført, viste at 88 av til sammen 2735 leukemisyke barn i Norden døde av behandlingen de fikk.

Standard behandling av barn med akutt lymfatisk leukemi er cellegiftkurer. Gjennom to og et halvt år må barna gjennom kurer der de tilføres 9-14 ulike cellegifter. En av de vanligste bivirkningene er nedsatt immunforsvar som kan føre til alvorlige infeksjoner. I en del tilfeller tar infeksjonene liv.

Genene avslørte sårbarheten

Barn reagerer forskjellig på cellegiftbehandling. Lund og hans nordiske kolleger lurte på om det kunne ha sammenheng med naturlige variasjoner i arvestoffet. Etter å ha undersøkt gener som aktuelle i forbindelse med leukemi, gjorde forskerne en genetisk sammenligning med barna som ble rammet av infeksjoner i løpet av de 50 første dagene av cellegiftkuren. Denne tidlige perioden i behandlingen er den mest kritiske. Resultatet var at forskerne satt igjen med en spesiell genprofil.

– Funnene var klare og positive. Alt tyder på at vi gjennom en enkel genanalyse kan forutsi risikoen for infeksjoner, og det med stor nøyaktighet. Dette er imidlertid en studie som omfatter bare 69 leukemisyke danske barn. For å trekke klare konklusjoner trengs en større studie, sier Lund.

Kan skreddersy bedre

Hvis en større studie bekrefter resultatene, kan de med høyest risiko for infeksjoner for eksempel få forebyggende behandling med antibiotika, eller en mer tilpasset cellegiftbehandling for å unngå infeksjoner

– Til sammen håper vi det vil bety færre bivirkninger, mindre infeksjoner og færre dødsfall, sier Bendik Lund.

Jonas Skipnes (11) får cellegiftbehandling via veneport av kreftsykepleier Jorun Hestvik ved St. Olavs Hospital. Foto: Kjell A. Olsen