Kontoret har ti ansatte. Det er lokalisert i det nye bygget til Norsk institutt for naturforskning (Nina) på Gløshaugen.

–De ansatte har fått oppsigelse, men de fleste er tilbudt mulighet til å jobbe ved andre avdelinger i Niva, ifølge administrerende direktør Greta Bentzen.

Kontoret i Trondheim ble opprettet i 2005. Det meste av virksomheten skal avsluttes i løpet av april og mai. Niva reduserer også bemanningen ved hovedkontoret i Oslo.

Mindre offentlige oppdrag

Bentzen sier bakgrunnen for nedleggelsen er sviktende oppdragsmengde, særlig fra offentlig forvaltning.

– Markedet har endret seg. For å møte denne situasjonen har vi sett oss nødt til å legge ned kontoret i Trondheim. Men vi vil ikke avvikle all virksomhet Niva har i regionen, sier Bentzen.

Niva er en stiftelse som driver miljøforskning, undersøkelser og utredninger knyttet til ferskvann, kyst og hav. Noen av de viktigste arbeidsområdene er miljøgifter, biodiversitet og klima. 90 prosent av oppdragene er konkurranseutsatte. Grunnbevilgningen gjennom Forskningsrådet er stabil, og utgjør 10-12 prosent av omsetningen.

Flere institutter sliter

–Den største andelen oppdrag til oss kommer fra offentlig forvaltning, spesielt Miljødirektoratet. Men de offentlige oppdragene til instituttet har gått ned. Samtidig er vi mer konkurranseutsatt enn før i forbindelse med offentlige anbud. Niva er ikke det eneste forskningsinstituttet som sliter økonomisk i en situasjon med redusert omfang av offentlige oppdrag og økt konkurranse, sier Bentzen.

Hun viser til en undersøkelse der nesten en trededel av instituttene har vært gjennom nedbemanning, og oppgir nedgang i offentlige oppdrag som en viktig årsak. I undersøkelsen deltok 37 institutter over mange fagfelt.

– Det er viktig å avklare instituttenes samfunsrolle som kunnskapsleverandør, og se hvilke økonomiske rammer som må være til stede for å løse oppgaven. Reduserte offentlige driftsbudsjetter svekker forvaltningens tradisjonelle rolle som finansieringskilde for kunnskap, sier Bentzen.

Stabilt i Nina

Også Nina får mange oppdrag fra offentlig forvaltning, sier direktør Norunn S. Myklebust.

– Rundt 30 prosent av inntektene våre kommer fra oppdrag vi utfører for miljøforvaltningen. Dette gjør forvaltningen til den desidert største kunden vår. Men også oppdrettsbransjen, kraftselskapene og næringslivet for øvrig er viktige kunder, sier Myklebust.

Nina har hittil ikke opplevd redusert oppdragsmengde fra forvaltningen. Ca. 14 prosent av brutto omsetning er grunnbevilgning fra Forskningsrådet.

– Vi har ansvaret for å drive flere nasjonale, langsiktige overvåkningsprogram for blant annet rovvilt og hjortevilt. Men det er krevende tider for instituttene, og vi er i beredskap. Mange har vært nødt til å omstille seg. Den nye regjeringen sier den vil satse på forskning og kunnskap. Vi er redd de varslede kuttene i departementenes og direktoratenes budsjetter fører til mindre kjøp av forskning fra instituttene, sier Myklebust.