Klokken 09.00 mandag morgen måtte de fire utenlandske steinleggere legge ned arbeidet de var igang med på Stavset.

Skatteetaten og Arbeidstilsynet er varslet, ifølge operasjonsleder Astrid Metlid ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Ifølge adressa.nos reporter på stedet forlot steinleggere området i all hast etter at politiet snakket med steinleggerne.

Etterforsker saken

Om de samme steinleggerne har vært aktive i andre deler av byen og hvorfor det aksjoneres mot dem nå, vil ikke operasjonsleder kommentere.

- Saken er under etterforskning, sier operasjonsleder.

Ifølge Malvik lensmannskontor er det i løpet av helgen meldt inn fire tilfeller der private husstander er oppsøkt av utenlandske steinleggere, på jakt etter nye arbeidsoppdrag. Ingen av disse engasjerte steinleggerne i arbeid.

Regiondirektør Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet Midt-Norge advarte i forrige uke mot å gjøre arbeidsavtaler med useriøse steinleggere.

- Mange gjør dårlig arbeid, de opptrer truende og som forbruker kan du selv bli økonomisk ansvarlig. Vi vil på det sterkeste advare folk mot å kjøpe tjenester fra useriøse aktører som opererer på siden av loven og som utnytter svakerestilte arbeidstakere. Aktørene kan utgjøre en trussel mot kjøperne og deres nærmiljø, sa Løvås til adressa.no i forrige uke.

Avdekket grov utnytting

I fjor hadde Arbeidstilsynet, skatteetaten og politiet felles aksjoner for å stoppe de useriøse steinleggerne. Aksjonene førte til at flere steinleggere forlot landet og/eller ble utvist. På grunn av den snøfattige vinteren i deler av landet i år, har steinleggerne dukket opp svært tidlig i år.

Operasjonsleder Astrid Metlid avviser at politiet gjennomførte en aksjon mot steinleggerne idag.

- Vi fikk oppdraget fra Skatteetaten, og har stanset fire rumenere på Stavset. Jeg vil ikke kalle det en aksjon, sier operasjonsleder.

Falsk adresse på Nordmøre

Firmaet som i dag måtte legge ned arbeidet på Stavset oppga at de har forretningsadresse/postboks på Nordmøre. Ifølge Arbeidstilsynet i Trondheim er dette trolig en fiktiv adresse.

- Firmaet fikk varsel om stansing i handa 2. april og har kvittert for dette. Da vi var på tilsyn denne dagen, jobbet de i Baldershage på Strindheim. Dette tilsynet gjorde vi etter tips fra publikum. Firmaet deler ut flyers og det dreier seg om flere tips, sier inspektøren i Arbeidstilsynet.

I varselet hadde firmaet med britisk eier en svarfrist til 10. april. Ettersom det ikke kom noe svar ble det gjort stansingsvedtak fredag.

- Arbeiderne hadde ikke id-kort, som de er pålagt å ha når de driver med denne type arbeid. Via dette kan vi sjekke om de driver lovlig virksomhet i Norge. Vi har også bedt om en del andre opplysninger som vi ikke har fått. På bakgrunn av dette ble det gjort vedtak om stansing 10. april, forklarer inspektøren.

- Forstår ingen ting

- Den britiske eieren av firmaet har ringt sentralbordet vårt flere ganger i dag. Han stiller seg uforstående til at arbeidet blir stanset. Vi skal prate med ham, men saken vil bli videre etterforsket av politiet.

Ifølge inspektøren var det to rumenere og to engelskmenn som jobbet da Arbeidstilsynet hadde tilsyn på Baldershage 2. april.

- I dag ble det påtruffet fire rumenere, men vi vet ennå ikke om rumenerne er de samme som vi møtte på Baldershage, sier inspektøren. Han oppfordrer publikum til å ikke engasjere firma de ikke kjenner til.

- Så lenge folk fortsetter å kjøpe tjenester fra disse arbeiderne er det også vanskelig å bli kvitt problemet, sier inspektøren.

- Firmasjekken viktig

Avdelingsdirektør Ingunn Aarnes på skattekrim i Skatteetaten, sier det bør ringe en bjelle når privatpersoner blir oppsøkt av steinleggere som ønsker eller anbefaler arbeid på gårdsplassen deres.

- Det er ingen seriøse asfalt- eller steinleggere, eller andre håndverkere for den del, som oppsøker privatpersoner på denne måten. De kommer ikke på døra til folk.

Så er det også slik at hvem som helst kan registrere et enkeltmannsforetak i Brønnøysundregisteret. Å sjekke bare her er altså på langt nær nok.

- Alle som vurderer å gå inn på en arbeidsavtale med et firma de ikke kjenner til, bør sjekke om firmaet  er registrert i merverdiavgiftsregisteret, sier Aarnes.

Dette kan gjøres ved å gå inn på www.handlehvitt.no. Her får man blant annet gjort den viktige firmasjekken.

Betal via bank

- Ikke betal for arbeidet kontant. Betal via bank, råder Aarnes. Dersom asfalt- eller steinleggerne blir tatt for skatte- og avgiftsunndragelse, kan man som kunde bli krevd for dette hvis kontantbeløpet er over 10 000 kroner. Avtaler man svart arbeid risikerer man straffeansvar, sier Aarnes.

Firmaet har forretningsadresse/postboks på Nordmøre. Vi har sjekket med posten, og dette er trolig fiktivt. Men de fikk varsel om stansing i handa og 2. april og kvittert for dette. Da vi var på tilsyn denne dagen, jobbet de i Baldershage på Strindheim. Dette tilsynet gjorde vi etter tips fra publikum, og det dreier seg om flere tips.

I det første brevet har de svarfrist 10. april.

Det ble skrevet et stansingsvedtak fredag. Arbeiderne hadde ikke id-kort, som de er pålagt å ha når de driver med denne type arbeid. Via dette kan vi sjekke om de driver lovlig virksomhet i Norge. Vi har også bedt om en del opplysninger som vi ikke har fått. På bakgrunn av dette ble det gjort vedtak om stansing 10. april.

- Den britiske eieren av firmaet har ringt sentralbordet vårt flere ganger i dag. Han stiller seg uforstående til at arbeidet blir stanset. Vi skal prate med ham nå, sier den ansatte i Arbeidstilsynet.

Påtraff to rumenere og to engelskmenn på Baldershage. I dag ble det påtruffet fire rumenere. Vi vet ennå ikke om rumenerne er de samme som vi møtte på Baldershage.