For alle regionene i Nord-Norge er det faregrad 2-moderat torsdag. Unntaket er Svartisen-regionen der faregraden vurderes til 3-betydelig. Varslingsregionene langs kysten syd for Stadt, har i dag faregrad 3-betydelig. Resten av Sør-Norge har faregrad 2-moderat.

Fjellområdene langs svenskegrensen fra Nord-Trøndelag og ned mot Røros har fått mindre nedbør enn områdene i midten av landet og ut mot  kysten, så det er grunn til å tro at her er faregraden lavere enn kystnære strøk.

- Slik værprognosene ser ut nå, er tendensen at skredfaren avtar der den er 3-betydelig, mens skredfaren forblir uendret i områdene med faregrad 2-moderat, sier varslingsleder i NVE, Markus Landrø.

Selv om det forventes moderat skredfare de kommende dagene kan situasjonen oppleves som krevende. Dette skyldes at det mange steder vil være ulike årsaker til skred avhengig av høyde over havet, himmelretning og tid på dagen. På en og samme tur vil man derfor i mange tilfeller måtte forholde seg til høyst forskjellige skredproblemer.

Snøbyger natt til langfredag

Ifølge værprognosene vil trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal få nordvestlig frisk bris og litt lavere temperaturer med snøbyger natt til fredag.

- Det er vanskelig å si hvor mye snø som kommer. Hovedutfordringen er stigende temperaturer. Det betyr at den siste snøen som kommer vil sige litt raskere, og dermed øker spenningene og det blir lettere å utløse skred. Men skredfaren vil likevel ikke være så høy at vi melder faregrad 3, sier Landrø.

Unngå bratt terreng

Han har følgende råd å gi til alle som skal ut på tur:

- Vi må ikke skremme folk fra å bruke fjellet, og det meste av fjellterrenget i Norge kan man fint bruke. Det beste rådet er å ikke ferdes i terreng som er brattere enn 30 grader, og å holde avstand til utløpsområder, råder Landrø.

Utløpsområdet er området hvor skredet går. Hvis man ser for seg at skredet går i en hoppbakke, og løsner på et heng som er 50 meter høyt, vil det gå maksimalt 150 meter fra hvor det løsner.

- Det må være en balanse mellom skredforhold, terreng og kunnskap. Dersom forholdene er krevende og kunnskapen er begrenset, må man velge enkelt terreng for å skape balanse, mener Landrø.

Ikke sett deg i en skredfelle

Det andre problemet er at i bratte, solvendte skråninger øker faren for våte løssnøskred. Vær oppmerksom på overhengende skavler før du spar fram en snøsofa i påskesola.

- Der sola titter frem er det fristende å sette seg i en lun solside for å nyte lunsjen. Da må du vite hva du gjør så du ikke setter deg i en skredfelle, sier varslingsleder i NVE, Karsten Müller.

Snøskredvarslingen har laget en video som forklarer hvorfor du bør se på mer enn ly og solfaktor når du skal spise påskelunsjen.

Se videoen: Unngå skredfare i påskesola

Varsel for Trollheimen

Fredag ventes minkende vind og for det meste pent vær. Stigende temperatur, etter hvert plussgrader opp til ca 1000 moh.

Nysnøen stabiliseres gradvis, men husk at sol og økt temperatur fører til svekkelse av snødekket. Også faren for glideskred øker igjen. Vær derfor obs på sprekker i snødekket der underlaget består av bratt sva eller gress, her kan snøen løsne helt nede ved bakken.

Varsel for Romsdal

Fredag ventes minkende vind og for det meste oppholdsvær. Stigende temperatur, etter hvert plussgrader opp til ca 1000 moh.

Nysnøen stabiliseres gradvis, men husk at sol og økt temperatur fører til svekkelse av snødekket. Også faren for glideskred øker igjen. Vær derfor obs på sprekker i snødekket der underlaget består av bratt sva eller gress, her kan snøen løsne helt nede ved bakken.

Skjermdump: Nedbørradar fra yr.no, levert av NRK og Meteorologisk institutt.
Varslingsleder i NVE, Markus Landrø råder folk til å ferdes i terreng som ikke er brattere enn 30 grader. Foto: Privat