- Natt til tirsdag har noen stjålet våre tre sykler og et hjulsett til en samlet verdi av 150 000 kroner fra to boder og en garasje, forteller Frode Jermstad til adressa.no.

Han oppdaget det frekke tyveriet fra Tiller i Trondheim tirsdag morgen da han skulle vaske den ene sykkelen før jobb. Da la han merke til at de to bodene var brutt opp.

- Det er snakk om en offroadsykkel til rundt 40 000 kroner, temposykkel som er verdt 40 000 og en racersykkel til en verdi av rundt 60 000 kroner, ramser Jermstad opp.

- Ikke noe tilfeldig offer

Etter å ha fortalt om tyveriet på sosiale medier kom det frem at familien Jermstad ikke var det eneste offeret.

- I min vennekrets har det forsvunnet mellom 20 og 30 sykler den siste tiden. Jeg traff folk på sykkelritt på torsdag, og da dukket lignende historier opp, forteller Jermstad.

Han er overbevist om at de ubudne gjestene går svært målbevisst til verks.

- Jeg tror ikke vi er noe tilfeldig offer. Noen må ha fulgt etter meg hjem eller hatt kjennskap til hvor jeg har syklene mine. Hjulsettet kostet 10 000 kroner og sto bak noen kasser. En vanlig tyv ville ikke tatt med seg dette, mener sykkeleieren.

Det var to ulåste sykler som sto på gårdsplassen, men de hadde ikke tyven eller tyvene rørt. De hadde heller ikke like høy verdi som de syklene som sto innelåst.

- Jeg har anmeldt forholdet, men det er få spor. Ingen naboer har sett noe. Min første reaksjon var å bli forbannet. Jeg sitter på disse syklene mellom 10 og 15 timer hver uke, forteller sykkelentusiasten.

Kan bruke sporingsapp

Flere bekjente har tipset om at tyvene kan følge med på ulike treningsapper for mobilen. Strada er en velbrukt mobilapp blant syklister som inneholder en GPS-sporingsfunksjon.

- Vi fikk tips om at vi burde lukke profilen slik at det krever godkjenning før noen kan se hvor vi sykler. Man blir jo nesten paranoid av noe sånt. Det er ikke bare å knipse i fingrene og finne seg en ny sykkel heller. Jeg har vært heldig å få låne sykkel av en kamerat og jeg fikk og sendt sykkel oppover fra Oslo med ilbud. Jeg skal delta på en stor konkurranse på Mallorca, og reiser fredag ettermiddag, forteller Jermstad.

Elias Knutsen på Nidarvoll har også hatt uønskede gjester på besøk i bod, garasje og i en campingvogn. Seks svært dyre sykler ble stjålet natt til mandag eller i løpet av mandag.

- Det er snakk om to landeveissykler og to terrengsykler. De tilhørte både meg og mine to barn. Det var stor sorg da syklene var borte, forteller han.

Sønnen mistet unik sykkel

Han forteller at hele familien er lidenskapelige syklister, og de var klare for en begivenhetsrik sesong. Den nyeste sykkelen som ble stjålet kom til Nidarvoll på fredag, og var borte fire dager senere.

- Det finnes ikke butikker som selger slike sykler i Trondheim. De må bestilles god tid i forveien.

Sønnen hadde også en sykkel som var den eneste i sitt slag i verden.

- Det er veldig trist å miste en sykkel vi aldri vil få tilbake. Det var bare én sykkel i den fargen og størrelsen. Sykkelmiljøet er klar over hvilke sykler som er borte, og det blir derfor vanskelig å selge de her. Jeg tror dessverre syklene er på vei ut av landet, sier Knutsen.

Han har likevel autosøk på Finn.no på alle de seks syklene som forsvant. Familien hadde tolv sykler stående hjemme, men det er kun de dyreste som har forsvunnet.

- Det er skremmende å tenke på at dette ikke er tilfeldig. Jeg vet om en annen familie på Nidarvoll som også har opplevd det samme. Jeg tror jeg har hørt om syv forskjellige familier med sykler som har opplevd tyveri den siste tiden. Fra nå av skal vi ha syklene på soverommet, sier Knutsen.

To sykkeltyveri i natt

Etterforskningsleder Marit Johanne By ved Heimdal politistasjon bekrefter at de har mottatt en del anmeldelser når det gjelder tyveri av kostbare sykler.

- Det er spesielt de siste 14 dagene vi har mottatt slike anmeldelser. Det er vanskelig å si om det er tilfeldig offer eller ikke, sier hun.

Krimvaktleder Bård Jacobsen ved Sentrum politistasjon tok imot anmeldelser på sykkeltyveri fra to forskjellige garasjer på Kystad fredag morgen.

- I det ene tilfellet var garasjen låst. Politiet har vært på begge åstedene for å sikre spor. Tyveriene har skjedd natt til fredag. I den ene garasjen var det flere sykler, men bare den dyreste var stjålet, sier han.

Advarer mot sosiale medier

Den ene sykkelen hadde en verdi på 20 000 kroner, mens den andre kostet rundt 50 000 opplyser krimvaktlederen.

- Vi er interessert i tips. Publikum må ta kontakt dersom de har sett kjøretøy eller noe annet merkelig i dette området. Det er åpenbart at gjerningspersonene har peiling på sykler, sier Jacobsen.

Politiet vet ikke om syklene blir sendt ut av landet eller videresolgt i Norge.

- Det bør ringe ei klokke til folk dersom de blir tilbudt dyre sykler til en billig penge. Da er det som regel noe galt noe sted. Vi oppfordrer folk til å sikre sykkelen sin skikkelig. Dersom det er en merkbar økning i slike tyveri vil vi bruke mer ressurser, sier Jacobsen.

Jacobsen mener nordmenn er inne i en sykkelboom for tiden, og at stadig flere kjøper sykler i en høyere prisklasse. Sykkel til mellom 10 og 20 000 kroner er vanlig nå til dags.

- Man bør også være forsiktig med å blottlegge seg på sosiale medier, advarer han.