Det ble et stort engasjement etter at adressa.no skrev om flere syklister som syklet rett inn i anleggsområdet til Teknobygg og Statens vegvesen ved Sirkus Shopping i Trondheim.

- Risiko rammer deg selv

Leder for syklistenes landsforbund i Trondheim, Richard Sanders, forteller at de brukte sosiale media til å informere syklistene om omkjøringsmulighetene før helga.

- Som syklist går risikoatferden stort sett utover en selv. Det er stor forskjell dersom en bil får en bulk i siden sammenlignet med en syklist som får en bulk i kroppen. Sitter man i en bil, er sjansen mindre for fysisk skade, sier han.

Krysset mellom Falkenborgveien og Innherredsveien ved Sirkus Shopping i Trondheim skal bygges ferdig, og allerede på søndag ble det gjort en del endringer i kjøremønsteret på stedet.

Vil ha flere syklister

Avdelingsleder Morten Fløan mente mange syklister ga blaffen i skiltingen som ga beskjed om at man måtte sykle rundt anlegget.

- De ignorerer totalt skiltingen for å unngå å sykle 50 meter lenger. De kan for eksempel sykle på nedsiden av Sirkus Shopping. Noen hører ikke etter selv når de får beskjed om å snu. Jeg hørte at folk sa at vi var «forbanna idioter», fortalte Fløan tirsdag.

Han mente at syklister hadde en tendens til å ikke bry seg om anleggsvirksomhet. Sanders forteller at syklister neppe er verre enn andre trafikanter.

- Vårt mål er at flere skal sykle. Sykkelkulturen i Norge er fortsatt preget av at det er en trimfaktor. Men for at folk skal sykle i byen må det være tilrettelagt, og det er det ikke i området mellom Midtbyen og Sirkus Shopping, mener Sanders.

Han håper det kommer sykkelvei langs Innherredsveien, og mener det er i tråd med at Trondheim kommune har sagt at de ønsker seg en dobling av sykkeltrafikken i løpet av perioden til 2024.

- Man oppnår ikke dobling uten at det er anlegg som oppleves som trygge, fastslår han.

- Ikke et problem lenger

Roar Bardal ved Teknobygg sier torsdag at det har vært betraktelig færre syklister på anleggsområdet i etterkant av artikkelen.

- Nå er det ikke et problem lenger, og vi håper det fortsetter slik. Det vil være mye aktivitet rundt denne veien i mange måneder fremover. Jeg tror folk får seg nye vaner og da blir det til at de sykler rundt anlegget, sier han.

Flere syklister tok til orde i debattfeltet på adressa.no og Facebook-siden til adressa.no, og mente at det var for dårlig skiltet. Bardal understreker at de hadde mange skilt flere steder, og det forelå en godkjent skiltplan fra Statens vegvesen.

- For oss er det veldig viktig at det ikke skjer en ulykke på anlegget. Den høyeste prioriteten er at ingen blir skadd, og at trafikksikkerheten blir ivaretatt, sier han.

Tirsdag morgen var det flere syklister som syklet på veien hvor det foregikk anleggsvirksomhet. Foto: MORTEN ANTONSEN
Statens vegvesen har godkjent skiltplanen, men det var flere syklister som mente skiltingen ikke var god nok. Foto: BERNT MARIUS JOHNSEN
Teknobygg frykter en ulykke dersom noen ikke respekterer skiltingen. Foto: BERNT MARIUS JOHNSEN