Et overvåkningskamera fanget opp angivelig hærverk i Fjordgatan i Trondheim lørdag kveld. Nå er to bilder av de antatte gjerningsmennene spredt via sosiale medier.

– Jeg synes det er helt greit å spre bildene. Jeg har fått mange navngitte tips på hvem gjerningsmennene er, og noen av dem går igjen, sier fornærmede.

Fornærmede bor selv i nærheten, og har fått to kjøretøy ramponert. Videoen som fornærmede har sett, tatt bilde av, og videreformidlet via sosiale medier, ble delt over 300 ganger på ett døgn. Videoen viser angivelig to ungdommer som henger ved en rekke motorsykler og skutere. De velter opptil seks kjøretøy, og løper sin vei.

– De skadelidende må få oppgjør. Kriminelle handlinger kan ikke forsvares, derfor valgte jeg dette virkemidldelet, sier mannen.

Han er klar over at spredningen av bildene kan være ekstra belastende for de antatte gjerningsmennene. Han mener likevel at han har sitt på det rene ettersom han i tillegg har anmeldt saken til politiet.

– Gårdeieren har skylda

Videoen fornærmede har avbildet, er filmet av gårdeierens overvåkningskamera.

– Det er forbudt å videreformidle slike overvåkningsbilder til utenforstående, selv om de er fornærmede i en sak, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet.

Skåra sier at han kan forstå hvordan slike bilder blir spredt i affekt, men at det likevel ikke er noen unnskyldning.

– Her er eieren av kameraet synderen. Han har ingen kontroll på spredningen, sier han.

– Skal ikke skje

Kameraet eies av gårdeier Carl Reidar Solvang. Han sier først at bildene ikke kommer fra dem, og at det må ha oppstått en lekkasje. Han innrømmer imidlertid etter hvert at fornærmede har etterspurt videoen, og at den har blitt vist frem.

– Jeg var ikke til stede da fornærmede var innom. Men utlevering av slikt materiale skal ikke skje. Det er beklagelig, sier Solvang.

Han legger til at det er lite han kan gjøre med saken nå, men lover å sørge for at det aldri skal skje igjen.

– Samtidig er det fint for etterforskningen. De antatte gjerningsmennene må stå for sine handlinger. Videoen burde blitt sendt til mødrene deres, sier Solvang.

Straff eller ytringsfrihet

Medierettsadvokat og ekspert i ytringsfrihet og personvern, Jon Wessel-Aas, sier at dette høres ut som en komplisert sak.

– Spørsmålet om sprederen av bildene kan ha krenket personvernet må avveies mot ytringsfriheten. Men generelt sett kan man ikke spre bilder av gjenkjennelige personer uten samtykke. Og kjenner man ikke hele historien, kan man fort trå feil. Hva for eksempel hvis de antatte gjerningsmennene er mindreårige? Dette kan fort komme ut av kontekst. Det kan for eksempel ha skjedd en provokasjon i forkant som videoen ikke viser, sier Wessel-Aas.

Han sier at den som publiserer bildene i utgangspunktet ikke er ansvarlig for republisering av bildene, men at det kan vurderes annerledes hvis han har oppfordret til det.

– Hvis de avbildede er skyldige og krever oppreisning fra fornærmede for spredning av bildene, kan en domstol konkludere med at det var rettsstridig å spre bildene, men likevel ikke utmåle erstatning, fordi de avbildede tross alt har utført en straffbar handling. Men dette blir hypotetisk, sier Wessel-Aas.

Moderne gapestokk

– Bilder lyver aldri, sies det. Det er feil, bilder lyver alltid.

Det sier medieforsker og etikkekspert, Carl-Erik Grimstad. Han mener at vi ikke kan ha et samfunn hvor private overvåkningskameraer brukes som moderne gapestokk.

– Hvis fornærmede har fått tips om flere navngitte personer, la oss si ti, da må jo minst åtte av dem være uskyldige. Da vet både fornærmede og tipserne navnene, og ryktebørsen går. Da blir uskyldige personer utsatt for ubegrunnet mistanke, og vet sikkert ikke om det engang. De har ingen mulighet til å renvaske se. Ingen kan henges ut uten å ha mulighet til å svare for seg, sier Grimstad.

Ordknapp politi

Politiet opplyser til Adressa.no at de har mottatt en rekke anmeldelser på hendelsen, men politijurist Sigbjørn Oldren og etterforsker Margrethe Wenseth var ikke tilgjengelig for ytterligere kommentar.

Adressa.no har valgt å anonymisere fornærmede, og slik unngå ytterligere spredning av bildene.

Hærverk: En rekke motorsykler og skutere ble utsatt for hærverk i Fjordgata lørdag kveld. Et overvåkningskamera fanget opp de angivelige gjerningsmennene. Bildet er spredd på sosiale medier. Adressa.no har sladdet bildet.