«Stopp utdanningsdiskrimineringen» sto det på plakatene under demonstrasjonen til støtte for de utviste iranske stipendiatene på NTNU. I sin appell sa Hamideh Kaffash at det som har skjedd er et brudd på grunnleggende menneskerettigheter.

- Vi mener ikke at NTNU skal bryte norske og internasjonale regler, men denne utvisningen bygger på helt feil grunnlag. Jeg tror patriotiske norske professorer vet best hva som er sensitiv teknologi, sa Kaffash.

Motivasjonen borte

Hun poengterte at mange iranske stipendiater har hatt tilbud fra andre land, men at de hadde valgte å forske Norge.

- Vi har ikke gjort noe annet galt enn å være født i vårt kjære hjemland Iran. Dette gjelder ikke bare oss som blir sendt ut, mange andre iranere har mistet motivasjonen etter at dette skjedde, sa Kaffash.

Utrygghet blant mange

Reza Behesti, en av doktorgradsstudentene som sto og hørte på Kaffash,bekrefter til Adresseavisen.

- Jeg skal fornye min oppholdstillatelse ved årsskiftet og jobber med metallurgi, slik disse utviste gjør. Nå frykter for at jeg ikke får fornyet oppholdstillatelsen, sier Behesti som, etter planen skulle være ferdig med doktorgraden neste år. Han forteller om iranske venner med doktorgrad som har fått jobber i Oslo og Stavanger, men som nå skal sendes ut av landet etter at de har fått jobb i norske selskaper.