Lørdag starter sjakk-NM på Clarion hotell i Trondheim. Rundt 500 deltakere er klare for å innta trønderhovedstaden, og blant de mange håpefulle er Trøndelags eneste jente, 11-åringen Ulrikke Langvik.

– Det er ikke så mange barn i Trondheim som spiller sjakk, og heller ikke på mitt nivå, så jeg spiller mye mot de i voksenklubben, sier Ulrikke Langvik.

Tidligere har hun slått godt etablerte sjakkspillere, både spillere som har holdt på i femti år, og menn som er nærmere sytti.

– Alder er ikke så nøye i sjakk, det viktigste er hvor mye du har trent og spilt, sier Ulrikke ydmykt.

Norges yngste VM-deltaker

I tillegg til neste ukes NM, har elleveåringen kvalifisert seg til ungdoms-VM i Durban i Sør-Afrika i september. Sammen med sjakkvenninnen Thyra Kvendset fra Oslo er Ulrikke tatt ut som Norges yngste, og er også den eneste representaten fra Trøndelag.

I det hele tatt er det få damer i sjakkmiljøet. I landsturneringen er det kun to voksne damer fra Trøndelag i tillegg til Ulrikke. Derfor har hun, sammen med Thyra, startet klubben CBFF: Chess best friends forever. For i en så mannsdominert sport er det ikke bare-bare å finne en jevnaldrende venninne.

– Jeg er den eneste jenta som spiller aktivt sjakk i Trondheim. Det er litt dumt at det er så få jenter, sier Ulrikke.

Men å bli slått av en jente, dét er ikke noe alle gutter takler så bra. Sjakkmor Marianne Langvik forteller:

– Vi har opplevd gutter som lar klokka gå ut på tid for å ikke bli slått av en jente. Det gir jo litt ekstra motivasjon.

Blir aldri lei

Sjakkinteressen ble vekket da Ulrikke fant et sjakkbrett på skolen i førsteklasse. Etterpå undersøkte moren muligheten til å kjøpe et sjakkspill for PC, og ramlet over en barnesjakklubb i Trondheim. Ulrikke tapte alt i sin første turnering, men var like blid i etterkant. Siden har interessen bare vokst.

– Jeg tror ikke det går an å bli lei av sjakk, sier Ulrikke, som først og fremst gleder seg til lørdagens NM-start og å få møtt igjen gode sjakkvenninner.

Hun forteller at de er rundt tolv spillere som ligger på samme nivå, og som alle kan ta seieren. Målet er å komme blant de ti beste, men drømmen er å komme på pallen. Ulrikke mener det absolutt er oppnåelig.

- Hun er vel ikke storfavoritt, men det er lov å drømme, og man må alltid tro at man kan, skyter Marianne inn.

Ulrikke konkluderer:

- Jeg vil bare prøve å spille mitt beste, så er det den som har tenkt best som vinner. Det kan være et helt annerledes resultat i neste parti. Hovedfokuset er uansett å ha det gøy - det er jo derfor jeg spiller sjakk, sier hun.

Ulrikke og hennes CBFF (Chess Best Friends Forever)-partner Thyra Kvendset har begge kvalifisert seg til VM i Sør-Afrika. Foto: Privat