- Helsetjenesten er generelt godt forberedt på å håndtere ulike hendelser, og samarbeider nært med politimyndighetene i den situasjonen vi har nå, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet.

Det er Helsedirektoratet som har fått i oppgave å koordinere helsetjenestens håndtering av situasjonen.

Ikke økt beredskapsnivå

En del av koordineringen for direktoratet er å forsikre seg om at landets sykehus og kommunehelsetjenesten er godt orientert om situasjonen og forberedt på å håndtere mulige hendelser. De er bedt om å gjennomgå beredskapsplaner og sikre nødvendig ressurser, skriver departementet på sine hjemmesider.

Torsdag kveld hadde ikke St. Olavs Hospital eller Helse Nord-Trøndelag økt beredskaps- eller sikkerhetsnivå.

- Vi har sjekket de områdene hvor det er få folk som kan den aktuelle jobben. St. Olavs Hospital er en robust organisasjon, og vi mener vi har bra dekning, sier beredskapssjef Erlend Vandvik ved St. Olavs Hospital.

- Vi gjennomgår beredskapsplaner og sikrer at vi har tilgang på nødvendig personell, sier fagsjef Paul Georg Skogen ved Helse Nord-Trøndelag.

- Tror vi har kontroll

St. Olavs beredskapsplan ble testet i både 2013 og 2014. Vandvik sier at sykehuset har en sykehuset fast plan for massetilstrømning av skadde.

- Vi gikk gjennom delplanene, og fikk øvd oss på ulike scenarier vi ikke var kjent med. Vi fikk nøstet bra opp der vi hadde forbedringspotensial, og jeg tror vi har kontroll om vi skal havne i en situasjon der det kommer inn mange skadde, sier han.

- På tå hev

Ved Helse Nord-Trøndelag har de også fått besked om å være mer årvåken og oppmerksom.

- Vi skal være på tå hev hvis ansatte eller andre tar kontakt med oss om eksempelvis mystisk atferd, og melde det videre, sier fagsjef Paul Georg Skogen ved Helse Nord-Trøndelag.

Han nevner at dette blir informert til de første som tar i mot pasienter ved informasjonssentralene og på telefon.