- De siste dagene har lært oss at vi ikke kan ta noe som en selvfølge. Landet er inne i en krevende tid, sa kulturministeren under sin åpningstale av Olavsfestdagene i Borggården lørdag formiddag.

Videre viste hun til at vi er inne i 200-årsjubileet for Grunnloven i Norge i år, og hun siterte tidligere statsminister Einar Gerhardsens åpningstale under Olsokdagen i 1962, hvor han sa: «Hva 17. mai har vært for oss siden 1814, var Olsok for nordmenn i 500 år før reformasjonen.»

Borggården var fullspekket med folk som hørte på kulturministerens åpningstale. Den markerte begynnelsen på den 52. utgaven av kirke- og kulturfestivalen som varer til og med 3. august.

«Sangen om rettferdighet»

I morgentimene var det overskyet i trønderhovedstaden, men solen skinte opp i tolvtiden da den innledende delen av åpningen foregikk i et telt på Torvet. Mange sommerkledde publikummere hadde møtt opp.

Rasmus Rohde, kjent fra Verdens beste band, urfremførte låten «Sangen om rettferdighet» sammen med Emma Bustnes (11) og Selma Mogstad Leraand (11) fra Nidarosdomens jentekor.

Sangen er et samarbeid mellom musikeren og SFO-elever fra alle byens barneskoler, og vil bli fremført av over 1700 skoleelever førstkommende torsdag.

LES MER PÅ ADRESSA PLUSS: Nå har Rasmus «verdens største kor»

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, fremhevet også i sin tale i teltet at Norge står overfor en krevende tid.

- Vi må kjempe for verdiene våre, sa hun.

Direktør Petter Myhr spilte gitar og satte i gang allsang i teltet med låta «We shall overcome». En låt som blant annet er blitt sunget av Bruce Springsteen ved minnesmarkeringen etter 22. juli i Oslo for to år siden.

Prosesjon med plakater

Åpningsmarkeringen besto deretter av en prosesjon fra Torvet til Borggården. I år stilte opptoget med plakater med slagord og bilder av ulike mennesker, blant annet Olav den Hellige.

Plakatene pekte på årets hovedtema under dagene: «Folk», og festivalens tre verdier: Tro, håp og rettferdighet.

- Disse verdiene vil prege festivalprogrammet i årene som kommer, nevnte direktør Petter Myhr da han fungerte som konferansier under dagens åpning.

I ettermiddag, klokken 15.30, holder Ketil Bjørnstad åpningskonsert i Nidarosdomen med sitt nye prosjekt «Sanger om tilhørighet».

Under festivalen arrangeres det blant annet også en støttekonsert for folk i Gaza - det er ett av de 180 arrangementene som avholdes under den ti dager lange festivalen.