Denne sommeren har vært usedvanlig varm og vakker, og Trøndelag har vært velsignet med flere tropenetter i juli.

Dessverre har det ført til travle netter for redningsdykkerne i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

- Det har vært mange utrykninger som har handlet om berusede mennesker som har hoppet i vannet i Midtbyen i Trondheim. Det har uten tvil vært flere enn tidligere år, og bare denne helga har vi måttet hjelpe til fire ganger i forbindelse med slike episoder, sier Otto Bardal, fagansvarlig for redningsdykkerne i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

- Dette er folk som har hoppet, badet og fått problemer. De har trengt assistanse, forteller han videre.

Skryter på sosiale medier

Stig Strøm, underbrannmester og dykker i Trøndelag brann- og redningstjeneste, kan skrive under på det samme. Han er bekymret for at det kan bli en trend og frykter at det kan ta av på sosiale medier.

- Jeg håper ikke at det blir en trend at det skal hoppes langt og høyt, og samtidig skal det postes på Facebook og Instagram. Uskyldig lek kan fort bli alvor, sier han.

Både Bardal og Strøm frykter at folk kan bli alvorlig skadd, og i verste fall miste liv. Verftsbrua, eller Blomsterbrua som den blir kalt på folkemunne, er en av stedene som er en yndet badeplass blant ungdommene.

Kan hoppe på pilarer

- For det første har du en skummel strøm under brua, og for det andre er det flo og fjære som kan variere med flere meters forskjell. Det kan være trygt å hoppe når det er flo, men utrygt når det er fjære, understreker Bardal.

Brannvesenet har kart med markerte plasser hvor de ikke hopper i vannet på grunn av søppel og skrot som ligger under overflaten.

- Til og med vi, som dykker så mye i Midtbyen, har stedet hvor vi ikke hopper uti. Blomsterbrua er en av de stedene fordi det kan være gjenstander i vannet som vi ikke ser. Vi har oppdaget mange av disse farene fordi vi har dykket på bunnen, sier Strøm, og opplyser at det finnes en til to meter lange pilarer som stikker opp under vannoverflaten rundt omkring i Kanalen.

Bygningsmateriell, armeringsjern, stillaser, gamle pilarer og søppel er blant gjenstandene baderne kan treffe når de hopper ut i vannet.

- Det er så mye man kan treffe hvis man hopper uti vannet. Det er kjempeskummelt, sier Bardal.

Ofte fulle unge mennesker

Redningsdykker Strøm har lagt merke til at det er flere nye plasser som folk driver og hopper ut fra. Og det er spesielt i nærheten av en del puber og drikkesteder.

- Brannvesenet og andre utrykningsenheter bruker unødvendig mye tid på slike episoder. Det er som regel snakk om berusede og overmodige ungdommer som ikke forstår konsekvensene av det de gjør, sier Bardal.

De fire episodene i helga endte alle godt, men brannvesenet kaller det flaks at ingen ble skadd.

- Én ting er at folk kan skade seg selv, men man kan også sette andre i fare. Natt til lørdag var det én som skulle redde den første som hadde hoppet, men den andre fikk også problemer. Det er bare flaks at dette gikk bra, sier Strøm.

Vitner melder ifra

Alle utrykningene i helga har vært på nattetid, og med varme temperaturer til langt på natt, er det mange som synes at vannet lokker.

- Vi forstår at det frister, men folk bør heller kose seg med god middag og drikke på land. Det forandrer seg fra dag til dag hva som befinner seg under vannoverflaten og hvor dypt det er. Bading kan man gjøre på badeplasser i edru tilstand, råder brannmannskapet.

De takker årvåkne innbyggere som har ringt og varslet om badeepisodene.

- Med så fint vær er det heldigvis mye folk på byen som legger merke til at folk trenger hjelp. Vi er glade for at publikum varsler oss. De blir også svært bekymret når de havner i slike situasjoner. De er usikre på om de skal hoppe eller ringe oss først, sier Bardal.

Brannvesenet ønsker at folk skal bruke badeplassene og ikke Kanalen eller Nidelva. De frykter en alvorlig ulykke. Foto: CAMILLA KILNES
Otto Bardal og Stig Strøm i Trøndelag brann- og redningstjeneste forteller at de har hentet opp fulle badere midt på natten. Denne helga har de vært ute på fire lignende oppdrag i Midtbyen. Foto: CAMILLA KILNES