Amerikansk bombeterror mot Trondheim lørdag

Mellom klokken 14 og 15 lørdag angrep 2 amerikanske flyavdelinger, som for størstedelen besto av firemotors bombefly, Trondheim og noen steder på høyde med Oslofjorden samt et ski på utenfor kysten av Sør-Norge. Angrepet mot skipet var fullstendig resultatløst. I Trondheim ble det foretatt kunstig tåkelegging like etter at flyalarmen var gått og den sterke luftvernild tvang de fiendtlige flyene til å holde seg i stor høyde. Fra 7000- 8000 meters høyde kastet flyene flere bombeserier som gjorde skade på en del hus i byen. Noen barakker, deriblant også lasarettbarakker, ble ødelagt. Noen bygninger kom i brann. De krigsviktige anlegg som er besksyttet av betong, var ikke truet. Det er hittil brakt på det rene at 55 nordmenn ble drept i Trondheim, mens et større antall lett og alvorlig sårede er lagt inn på sykehus. I alt ble 64 personer drept.

Angrepet på Trondheim

Lørdag middag var Trondheim utsatt for et alvorlig bombeangrep. Et stort antall amerikanske bombefly kom etter kl. 14 inn over byen. Til alt hell skjedde angrepet ikke overraskende. Det ble gitt flyalarm allerede et kvarters tid før flyene var over byen, og overalt fikk man god tid til å begi seg til tilfluktsrommene.

Hadde ikke alarmen vært i så god tid, hadde tallet på de døde vært betydelig større. De angripende fly, som kom i flere bølger, ble møtt av meget kraftig luftvernild.

Over byen ble det kastet en mengde middelstore sprengbomber som forårsaket store skader og store branner. Blant annet ble grosserer Yngvar Kolstøs villa Heimhug på Charlottenlund herjet av brann og Vinmonopolet ble ødelagt. Erling Stenhaug og frue ble drept på stedet mens de satt og spiste middag. Grosserer Kolstø med familie var bortreist. Lade kirkegård ble revet opp av store bombekratere og flere ruter i kirken sprang. I boligstrøket falt bomber som anrettet større og mindre skader på husene. En masse vindusruter ble knust. Et sted falt en bombe like ved et hus hvor familien hadde søkt tilflukt i kjelleren. Grunnmuren på huset ble sprengt inn i kjelleren, men som ved et under kom ingen til skade.

Etter Det Sivile Luftverns oversikt ble det av sanitetsmannskapene innbrakt tallrike sårede som ble ført til sykehus og tatt under behandling. En kvinne hadde alvorlig brudd på hjerneskallen og tilstanden er meget alvorlig. Det er neppe sannsynlig at hun står det over. Ved angrepet fikk en rekke sivilpersoner sine boliger så sterkt skadet at de ble husville og måtte innkvarteres andre steder. De første som meldte seg til tjeneste til Det Sivile Luftvern var medlemmer av Nasjonal Samlings

Hjelpeorganisasjon som utførte et strålende arbeid sammen med luftvernmannskapene.

(Adresseavisen 26. juli 1943)