Å feie grusen i hauger gjør det vanskelig for feiemaskinen å ta det opp. Fei heller slik at det blir liggende ved veikanten er rådet fra Trondheim bydrift. Foto: Leserbilde

Trondheim bydrift er godt i gang med årets vårfei i Trondheim. Lade, Stavne og Marienborg fikk feiebilene på besøk denne uka. Bakklandet, Møllenberg, Ila, Trolla og Øya står for tur i neste uke.

- Boliggater med soneparkering som er regulert av Trondheim parkering har oppstart i uke 17. Da må det settes ut skilt i forkant, og vi må få flyttet parkerte biler, sier Kjetil Haarberg i Trondheim bydrift.

På denne nettsiden kan du følge med når din bydel får besøk av feiebilen. (Ekstern side)

Midtbyen ferdig til nasjonaldag

Han opplyser at det er tre forskjellige feieregimer i Trondheim bydrift: boliggater uten soneparkering, boliggater med soneparkering som krever skilting og borttauing av biler og Midtbyen som skal være ferdig feid til 17. mai.

Rekkefølgen på vårfeien i de ulike bydelene er mye den samme som den har vært de siste årene. Men ennå er det ikke bestemt eksakt dato for alle bydelene. Boligeiere vil også få sms om når det er oppstart av feiing i deres gate.

- Ikke fei i hauger

Mange har kanskje allerede grepet kosten fatt og driver sin egen feievirksomhet. Da ber Trondheim bydrift om at du koster på en bestemt måte.

- Ikke legg strøsanda i store hauger. Det er vanskelig for feiemaskinene å ta opp. I fjor synes jeg folk var dyktige på å følge dette rådet, sier Haarberg.

Bydrift har om lag 11–12 feievogner som kjører rundt omkring i bydelene de nærmeste månedene. Det skal feies 873 kilometer vei, og det inkluderer boliggater, fortau og gang- og sykkelveier.

LES MER: «Bare så synd at de ikke skjønner at mora deres ikke plukker opp etter dem lenger»

21 000 tonn strøsand

- Hvor mye strøsand skal dere feie opp?

- Det er alltid vanskelig å si hvor mye som blir feid opp, men vi har hatt ut 21 000 tonn strøsand denne vintersesongen. Det blir spennende å se hvor mye vi får opp. Jeg ser ikke bort fra at det blir mer enn det vi hadde ut, sier han.

En god del av arbeidet vil også skje på nattetid. Da vil det bli feid langs hovednettet.

- Vi prioriterer å gjøre skoleveiene trygge, og starter alltid med vårfeien rundt skolene.

Trondheim kommune skjerpet tiltakene for å bedre luftkvaliteten i fjor. Etter mange år med brudd på forurensningsforskriftens krav, har de nå overholdt disse siden 2013.

Huseier har også plikt

Men det er ikke bare Trondheim bydrift som har et ansvar for å holde nærmiljøet ryddig og pent. I Trondheim kommunes politivedtekter blir det også stilt krav til huseier:

§ 4–1. Rydding og renhold av fortau

«Eier av hus eller grunn mot offentlig sted i tettbygd strøk plikter å sørge for rydding og renhold av fortau, gang- og sykkelvei, rennestein, og ut til midten av kjørebanen.»

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Vårfeien inkluderer også at enkelte fortau får seg en skikkelig dusj. Foto: trondheim bydrift