Søndag var parkeringsplassen på City Syd full av amerikanske doninger. Amcar car club Norway feirer 40 år i sommer, og har markert jubileet med å kjøre Norge rundt i 40 dager, før de avsluttet ferden sin i Trondheim. Torsdag ankom de buldrende amerikanske bilene byen, og feiringen ble avsluttet med arrangementet Hot August Nights og en gigantisk bilutstilling søndag City Syd.

– I dag har vi delt ut tre hederspriser: Grand national winner, Amcar Trophy-prisen og Lasse Anundsens hederspris. Vi har også hatt . Lasse Anundsenprisen går til en bil som er særdeles godt ivaretatt, og ikke blitt restaurert. Amcarmiljøet driver også med kulturbevaring, sier Johansen, og beskriver bilene som kultur på hjul.

Les også: - Enten blir det cappuccino i Venezia, eller tigging med kaffekopp i Nordre

Trofé til en Pontiac

Det har vært åtte dommere under treffet som har kåret vinnerne av de tre prisene. Idar Moan fra Lundamo vant Amcar Trophy-prisen, og pensjonisten synes det er svært stas å få prisen.

– Det er helt fantastisk og utrolig å få anerkjennelse for jobben jeg har gjort med bilen min. Jeg hadde ikke forventet å vinne Amcar Trophy-prisen, og det var en overraskelse, sier Moan, som har hatt amcar som hobby i over 15 år.

Amcar Trophy-prisen går ut på at eieren må ha restaurert og laget bilen selv. For å vinne trofeet må resultatet av restaureringen være svært bra. Moan vant med en Pontiac fra 1953. Under Norgesturneen kjørte han bilen for første gang.

– Jeg har kjørt fra Gjøvik til Trondheim, og det var en ren fornøyelse. Siden det var første tur med bilen var jeg spent, men aldri nervøs, forteller Moan.

Han har deltatt på Hot August Nights, og han synes feiringen av 40-årsjubileet har vært fantastisk.

– Jeg har truffet mange folk og pratet en god del med kamerater. Det tar sin tid å prate med folk. Alle har vært positiv til bilen, og folk har likt den, sier han.

Les også: Så mye tryggere er du i en stor bil

Les også: Maria har brukt over 8000 timer på denne Elvis-bilen

– Overveldende oppmøte

Over tusen amerikanske biler har vært innom arrangementene gjennom helgen, og Johansen sier det har vært magisk stemning gjennom hele helgen.

– Vi har hatt en kjempeopplevelse, med overveldende oppmøte av publikum og biler. Jeg tror folk har trivdes. I dag har været vært typisk trøndersk dag, med regn i starten av dagen og solen som til slutt kom frem. Kombinasjonen av godt vær og biler er bra, forteller han.

Les også: - Artig med bare damer

Les også: Fylte Hommelvik med muskelbiler

Kongelig bil

Under utstillingen hadde også Amcar car club Norway dratt frem en veldig spesiell Cadillac. Nemlig kong Olavs svarte Cadillac.

– Etter Olavs død, ble den av kongehuset donert til et veldedig formål og bilen endte opp i USA. Der sto den på et museum og forfalt. For to år siden fikk vi vite om Cadillacen, og det tok oss 18 måneder å restaurere den. Dette er et bevis på at vi driver med kulturbevaring, forteller Johansen.

Nå er det Amcar car club Norway som eier Cadillacen.

Les også: Kong Olavs Favoritt-Cadillac tilbake til Norge

Resturering: Idar Moan har brukt mye tid på å resturere sin Pontiac. Søndag ble han hedret med Amcar Trophy-prisen. Foto: KIM NYGÅRD
Vinnerbilen: Det var en Pontiac fra 1953 som stakk av med Amcar Trophy-prisen. Foto: KIM NYGÅRD
Kultur: Amcar Trophy-prisen gikk til en Pontiac fra 1953. Hilberg Ove Johansen i Amcar Norway kaller det kultur på hjul. Foto: KIM NYGÅRD
Fornøyd: Daglig leder Hilberg Ove Johansen i Amcar Norway er godt fornøyd med helgens samling av amerikanske biler. Foto: KIM NYGÅRD