- Det ligger mye folkehelse i det å være ute ved vann, sier Yngve Brox.

Høyres ordførerkandidat vil ikke bare snakke om fjordbyen Trondheim, men skape fjordbyen Trondheim. Som et ledd i utviklingen vil nå Høyre lage en bystrand i byen.

Les også: Hvilket parti er du mest enig med i Trondheim? Ta vår valgomat.

Fjordbyen Trondheim

- En bystrand er et av flere tiltak vi ønsker å virkeliggjøre i visjonen om fjordbyen. En strand kan bli et samlingspunkt for mer enn badende, som for eksempel volleyball og annen sport, konserter og uteliv. Det viktigste er uansett at vi oppholder oss mer ved vannet. Et slikt tilbud er også viktig med tanke på at mange familier ikke har råd til å dra langt av sted på ferie. Det er viktig med et allsidig og lett tilgjengelig tilbud til folk som av en eller annen grunn ikke har mulighet til å reise bort, sier Brox.

Les også: Dette er Norges beste strender

Perfekt start for Nyhavna

Han mener en bystrand skal ligge sentrumsnært, og lanserer Nyhavna som et alternativ når den skal utvikles til en ny bydel.

- Her kan vi masse nye hus med boliger og næringsliv. Hvis vi i tillegg kan lage en strand her som folk kan bruke skaper vi potensial for liv. For der hvor folk kan bruke vannet der får man liv. Og selv om dert ikke er alle dager

Les også: Denne søppelhaugen får badegjestene til å reagere

- Kan det realiseres i løpet av fire år?

- Det kommer an på hvor fort vi kan realisere planen for Nyhavna. Men det å bruke en strand for å starte opp for å vise hva som kan skje her kunne vært spennende.

- Er det å få en strand her gjennomførbart innen fire år?

- Ja ja, det er det enkleste man kan gjøre, men det må være en del av planen som sørger for at det blir bra her nede. En strand kan være et fint tiltak for å vise bedrifter og andre som skal hit at det skjer ting her, og at det ser fint ut. I Oslo er det bygget strand på det som var den verste containerhavna, så det må jo gå an her også. Men det må renses opp, og det må være trygt, sier Brox, og myser mot sola.

Flere alternativer

Blir det ikke Nyhavna er Brox åpen for at en bystrand kan komme andre steder, og inviterer innbyggerne til å komme med forslag hvor den kan ligge.

Les også: Se hva leserne mener er Trøndelags badeperle

- Trondheim har ei lang fjordlinje, og det kan være mange andre steder som er aktuelle. Kanskje en videreutvikling av badestedene vi har på Lade også kan være et alternativ, sier Brox.

Flere byer i Europa har bystrand. Barcelona er kanskje den mest kjente, men også i Steinkjer har sin bystrand.

- Kjenne lukta av vann

- Bystranda i Steinkjer er nok mer relevant for oss, men det livet som skapes i Barcelona ville vært fint her også. Vi må leve med at årstidene er som den er her i Trondheim, men min erfaring er at det å være nær vann, og kjenne lukten av sjø midt på vinteren også er godt for sjelen, sier han.

- Hvor mye vil en bystrand koste?

- Per dags dato er det vanskelig å si. Det avhenger av ambisjonsnivået, og hvor den skal ligge. Er den på Nyhavna kan den bli en del av utbyggingen der, men dette er en diskusjon vi må ta. I verste fall blir det et spleiselag, i beste fall finansieres den av andre, sier Brox.

Les også: Planlegger steinpark på Østmarkneset (PLUSS)

Brox nevner også at en ny bydel på Nyhavna må vende seg mot fjorden og utnytte de muligheter fjorden gir, for eksempel etablering av båtruter som trafikkerer strekningen fra Lade til Ilsvika.

- Regnestykket går ikke opp

En som derimot er skeptisk til at det er nettopp Høyre som ønsker seg bystrand i Trondheim, er Geir Waage (Ap). Han mener byens økonomi vil bli det største problemet dersom stranden skal realiseres.

Les også: Tre grafer som viser at Trondheim er gjeldsverstingen

- En strand, ja! Kutter man flere hundre millioner i eiendomsskatt, slik Høyre vil, og samtidig realiserer slike prosjekter, så går ikke regnestykket opp. Så enkelt er det, sier Waage.

Han mener likevel ideen kan være god, men tror sirkulasjonen i Trondheimsfjorden vil være en utfordring.

- Først må man i så fall finne et sted der strømmen ikke vil vasker vekk all sanden etter kort tid. I tillegg er viktigste man kan gjøre med tilrettelegging av strendene i Trondheim, å ha et tett samarbeid med bydrift og frivillige organisasjoner om å vedlikeholde og rense opp strendene, mener Waage.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Twitter