De siste årene har såkalt «gammelruss», det vil si folk som en gang har vært russ, men ikke er det lenger, strømmet til Kristiansten festning i Trondheim for å feste - i gamle russeklær.

I fjor samlet arrangementet 3-400 mennesker, noe som resulterte i kaos og søppelflyt i hele området. Dagen derpå startet fire ansatte fra bydrift opprydningen klokka seks neste dag. De holdt på i fire timer, og ingen av «gammelrussen» hadde brukt containeren de hadde satt fram dagen før.

Frykter vold

– «Gammelrussen» er mye verre enn den ekte russen, mente politiet den gangen.

I år frykter politiet vold og seksuelle overgrep i forbindelse med kveldens fest, og har oppfordret folk til å gå andre steder enn Kristiansten i kveld.

Hovedproblemet er at det ikke fins en ansvarlig arrangør som kan sørge for trygge rammer, ifølge stabssjef i Sør-Trøndelag politidistrikt, Torgeir Moholt.

På en facebook-side som er opprettet av en anonym arrangør, er det hele 3100 som sier de kommer på kveldens «gammelrussefest». 1200 oppgir at de kanskje tar turen.

– Bare en gimmick

Når adressa.no ankommer Kristiansten rundt klokka 13, møter vi en gjeng medisinstudenter og sivilingeniørstudenter fra Østlandet.

De er veteraner her og stemningen er god. Men de undrer seg litt over at det ikke har kommet flere folk.

– Vi ble litt sjokkerte da vi så hvor lite folk det var her. Kanskje det er fordi det var så mye kritikk i media i fjor? lurer Morten (28).

– Hva er egentlig en gammelruss?

– Det handler bare om å være ute i sola og ta noen pils, det med russefest er bare en gimmick. Dette er egentlig som en hvilken som helst annen studentfest, det foregår bare i litt større skala enn ellers. Det har nok blitt en tradisjon fordi det er den første store festen om våren, og kanskje den siste før eksamen begynner, tror Espen (27).

– Kan dere prøve å forklare hvorfor det er så artig å trekke på seg gamle russeklær og kjøre en slags reprise på en feiring man hadde da man fullførte 13 års skolegang?

– Det blir som en 80-tallsfest. Tenk så gøy hvis du og alle vennene dine kledde dere ut i klær fra 80-tallet og spilte musikken fra den gangen. Dette er noe alle kan være med på, alle har gamle russeklær. Det er en enkel kostymefest på en måte, forklarer Morten.

– Er det ikke trist å tenke på at det ikke er dere som er russen lenger, dere er de eldre, utkledde kopiene?

– Haha! Det var et provoserende spørsmål. Vi driver ikke rivalisering med årets russ. Denne festen er egentlig bare en unnskyldning for å drikke øl ute i sola, sier Morten.

– Eller kanskje en høylytt protest mot klimakrisa?

– Dette handler bare om å ta seg noen øl ute i sola, slapp av! Det dreier seg om en engangsgrill og seks pils. Ganger 2000. Det er kanskje dumt, men det sier ikke noe om ungdommen i dag. Men det er selvfølgelig dumt at folk gir blaffen i sitt eget søppel, at de raver rundt og gir faen, sier Espen, før han snur seg og leter fram noe han har liggende i en plastpose.

– Se her, jeg har handlet 30 søppelsekker i år!

– Så bra! Skal du dele dem ut i natt?

– Hehe, ja, jeg tenkte det. Folk bør rydde opp etter seg. Før har det sett skikkelig fælt ut her, og slik bør det ikke være, mener Espen, og legger til:

– Vi har laget et nytt slagord i år: La alkoholen flyte, men ikke søpla!

Morten forteller at han for noen år siden tok turen opp til Festningen for å rydde litt etter nattas fest.

– Men da jeg kom i elleve-tida, hadde allerede en studentorganisasjon ryddet i flere timer. Alt søppelet var fjernet.

– Etter fjorårets fest var det en som sa på Twitter: Gammelrussen er blodharry. Håper det ikke sprer seg fra Trondheim?

– Haha. Det er da flest folk fra Østlandet her. Trondheimsstudentene er glad i fellesarrangementer. Dette er ikke noe sykt fenomen, dette er akkurat som en hvilken som helst annen fest vi har i løpet av året. Det er folk som kun leser om dette i media som er så kritiske, de vet ikke hvordan det egentlig er her, tror Morten.

– Når var dere ekte russ da?

– I 2004.

– Oi.

– Haha, ja det er jo ti år siden nå. Ikke rart jeg ikke finner mine egne russeklær og må låne, ler Morten.

– Og til de som mener dere er både patetiske og uansvarlig, sier dere?

– Vi gjør ikke dette fordi vi er stolte over at vi en gang har vært russ, det er ikke noe prestisje knyttet til det, forteller Kriss, som ikke vil bli avbildet.

– Det handler om nostalgi. Vi tenker tilbake på hvordan det var da vi var unge og frie. Det er fint å hente fram den gode stemningen fra den gangen. Det handler om å ha det gøy sammen med gutta. Vi er seriøse studenter. Vi lever seriøse liv. Dette er bare en dag vi har det gøy med litt nostalgi, forklarer Anders.

– Veldig bra med de søppelsekkene. Husk å dele dem ut da!

– Hehe, jada. Det er planen.

Klokka 16 får adressa.no melding om at flere hundre «gammelruss» nå befinner seg på Kristiansten festning.

Foto: Espen Bakken
Espen (t.v) og Morten (t.h) må låne russeklær. - Det er så lenge siden jeg var russ, ikke rart jeg ikke finner klærne, ler Morten. Foto: Espen Bakken