På Møllenberg ble folk vekket med politisirener og bedt om å komme seg vekk fra området, som var truet av brann etter at et voldsomt gnistregn fra Kjøpmannsgata la seg over bydelen.

Storbrann i Kjøpmannsgata i natt forårsaket at de tre bryggebygningene i nummer 63, 65 og 67 brant ned til grunnen. Et voldsomt gnistregn la seg over Møllenberg-området og bare minutter etter at de tre gamle bryggene var overtent ble Nordre Verft antent. Politiet utelukker ikke at brannen kan være påsatt. På Møllenberg måtte hundrevis av mennesker evakueres og eldre beboere i området var temmelig skremt mens det voldsomme gnistregnet la seg over bydelen.

Like etter at politiet og brannvesenet fikk melding om brannen ved 4.30-tiden meldte et vitne seg ved politikammeret og fortalte at han hadde sett at det brant mellom de to bryggene i nummer 63 og 65, og politiet utelukker derfor ikke at noen kan ha tent på i den smale passasjen mellom bryggene.

Både brannvesenet og politiet satte inn alt disponibelt mannskap, i alt 60 brannmenn deltok i slukningsarbeidet. Også studentenes brannkorps ble innkalt, folk fra Sivilforsvaret ble utkommandert og bygdebrannvesenet fra Byneset ble sendt inn til Trondheim for å bistå under den voldsomme brannen.

Det var meget kraftig vind da brannen brøt ut, og det gikk ikke mange minuttene før de tre bygningene i Kjøpmannsgata var fullstendig overtent.

Vinden var østlig og drev gnistregnet over elven og mot Innherredsveien og Møllenberg-området.

Politibetjent Kjell Reitan var umiddelbart etter at brannen begynte over på Bakklands-siden, og han fortalte til Adresseavisen at store gnistflak hadde lagt seg på bygningen til Nordre Verft, og ganske raskt var også denne bygningen overtent. Flere gassflasker på dette området eksploderte og skapte vanskelige arbeidsforhold for brannfolkene.

Nidelven har vært regnet som byens branngate, men nå viste det seg at med den kraftige vinden, var ikke elven til noe hinder for at brannen spredte seg.

På Møllenberg var gnistregnet så voldsomt at det lenge var fare for at bygninger kunne bli antent.

Folk var ute med haveslanger og sprøytet over hustakene sine for å kvele gnistregnet. Brannvesenet gikk også opp i tårnet til Bakke kirke med slanger for å hindre at det tok fyr.

En årsak til at ilden ikke fikk tak i bygningene på Møllenberg var at det regnet kraftig, men brannen ville utvilsomt ha fått katastrofale følger om det hadde vært oppholdsvær. Men det voldsomme gnistregnet og skyer med

svart røyk skapte en uhyggesstemning på Møllenberg-området, der politibiler i morgentimene kjørte rundt med hylende sirener og melding til publikum gjennom høyttaler om å komme seg ut av husene og vekk fra fareområdet.

Ingen mennesker kom til skade under brannen, som brannvesenet hadde under kontroll ved 8-tiden.

Ved Nordre Verft ligger Nidelven Marina, men så vidt vites var ingen av de mange lystbåter i elva kommet til skade. En større bensintank i dette området eksploderte til alt hell ikke, men en rekke småeksplosjoner i morgentimene kunne høres i området.

Plast som ble antent ved Nordre Verft dannet gasser som kunne være farlig for brannfolkene, fikk vi opplyst.

Foto: KJELL A. OLSEN