To søstre, som i dag er 21 og 25 år er svært lettet etter å ha blitt trodd etter en overgrepsanmeldelse. De ble begge seksuelt misbrukt før de var fylt ti år, og holdt overgrepene skjult.

Sommeren 2009 anmelde kvinnene overgrepene, og onsdag ble overgriperen dømt. Da var det 17 år siden overgrepene fant sted.

- Et viktig signal

- Dommen er et viktig signal om at det hjelper å varsle fra om seksuelt misbruk, selv om det er gått mange år siden overgrepet fant sted, sier aktor Eirik Lereim.

68-åringen ble dømt til fengsel i to år og åtte måneder for seksuelle overgrep mot barn. Halvparten av straffen er gjort betinget. Dommen er i tråd med aktors påstand. Han tok betenkningstid på ankespørsmålet.

Overgrepene mot den eldste søsteren skal ha funnet sted i perioden 1994 til 1998, og mot den yngste i perioden 1997–2003.

Ikke foreldet

Overgrepene er ikke foreldet ettersom foreldelsesfristen i saker om seksuell omgang med barn under 14 år først begynner å løpe når den fornærmede fyller 18 år. Fristen varierer avhengig av strafferammen for den forbrytelsen som er begått.

Mannen ble også dømt til å betale den nå 25 år gamle kvinnen 130.000 kroner i oppreisning, og 75.000 kroner til den yngste søsteren som nå er 21 år gammel.

Var på kino

Det var etter en kinotur søstrene fant ut at de begge hadde vært utsatt for overgrep.

- Vi hadde vært på kino og sett «Menn som hater kvinner». Jeg sa til lillesøsteren min at jeg håper alle som opplever å bli misbrukt har mot til å si fra, sier 25-åringen til Adresseavisen.

- Dette fikk meg til å si fra til fastlegen min om det som hadde skjedd med meg da jeg var liten. Legen oppfordret meg til å varsle et familiemedlem. Da var det mest naturlig for meg å snakke med storesøsteren min igjen. Under samtalen kom det frem at også hun var blitt misbrukt av den samme mannen. Vi ble enige om å varsle foreldrene våre og de trodde på oss. Deretter anmeldte vi ham, sier 21-åringen til Adresseavisen.

Mannen hadde en familiær relasjon til jentene, men var ikke i slekt med disse.

Forsvarer: - Er uskyldig

68-åringens advokat, Torfinn Svanem, sier klienten mener seg uskyldig dømt.

- Før anmeldelsen møtte han ofte jentene i forskjellige sosiale sammenhenger i familien. Det er pussig at de ikke skulle gi noe signal på et tidligere tidspunkt. Min klient reagerer på at de påståtte overgrepene fra flere år tilbake plutselig skulle bli anmeldt etter at jentene så en kinofilm sammen, sier Svanem.

Foto: TROND OLA TILSETH