Jan Petter Skomsø og Lisbeth Nikolaisen kommer fra Aukra kommune, men de har en så sterk tilknytning til Trondheim, at de har valgt å hedre den med å gifte seg i Nidarosdomen. De ønsker å gjøre det her, i byen som har gitt dem så mye, på godt og vondt.

Det hele startet i 2011, da eldstesønnen Mathias (nå 7 år), ble syk, og i hui og hast måtte kjøres til legevakten i Molde.

- Vi hadde hatt noen mistanker om diabetes, men prøvene legen hadde tatt tidligere hadde vist seg å være negative. En dag ble han så dårlig at vi tok han med til legevakten i Aukra. Der ble det påvist diabetes og slått alarm. Videre ble vi sendt til Kristiansund sykehus der tilstanden ble vurdert å være så alvorlig at vi ble sendt med ambulansehelikopter til St. Olavs Hospital, minnes Skomsø.

Oppdaget Trondheim

Mathias ble tatt inn på barneavdelingen ved sykehuset, og det ble påvist diabetes.

- Da vi ankom St. Olavs Hospital, og skulle forhøre oss om tilstanden, så sykepleieren på oss med et alvorlig blikk, og da skjønte vi det. Hun fortalte oss at det var bra at han kom inn da han gjorde. Da han ankom var han allerede bevisstløs.

Tre uker måtte den lille familien tilbringe i Trondheim mens Mathias lå på sykehuset. Det var da Jan Petter og kjæresten Lisbeth Nikolaisen oppdaget byen på en ny måte.

- Når jeg og Lisbeth fikk noen timer for oss selv og forlot sykehuset, kunne vi sette oss på en bar eller kafé og slappe av. Da oppdaget vi noe spesielt med byen. For når vi møtte folk, pratet de og var åpne. Vi følte oss veldig velkommen her, sier han.

Han berømmer også personalet ved barneavdelingen for den gode behandlingen og oppfølgingen familien fikk de tre ukene de var i Trondheim.

Skomsø mener at trøndere har fått et ufortjent dårlig rykte på seg.

-  Trønderne har fått et «harry»-stempel på seg, man kan tulle så mye med dem, og slippe unna med det. Men jeg mener at det er så mye mer til byen enn dette stempelet.

Tullet om Nidaros

Lite visste de den gang om at bryllupet skulle finne sted bare 150 meter bort fra museet nesten nøyaktig tre år senere.

Les også: Fridde ved museum

Da Adresseavisens journalist i forbindelse med det noe spesielle frieriet spurte om ikke bryllupet skulle finne sted i Nidarosdomen, svarte den kommende brudgommen følgende:

- Oi, det skulle vi gjerne gjort. Så langt har vi ikke kommet i bryllupsplanleggingen ennå. Jeg tror jeg må planlegge akkurat det litt grundigere.

Nå, tre år senere, har planleggingen tydeligvis gitt gode resultater, og det forlovede paret har bestemt seg for å gjennomføre bryllupsseremonien i den historiske katedralen 9. august i år.

– Det begynte med at vi tulla litt frem og tilbake med det, og hadde det litt gøy. Så, plutselig, gikk det opp for oss at jo da, det kan jo faktisk gå an, sier Skomsø med et smil.

Nå er vielsen planlagt til minste detalj. Kjole til bruden og dress til brudgommen er i orden, kaken er på plass, og mottakelsen er det også god styr på.

- Mottakelsen skal vi ha på Studentersamfundet. Det blir litt symbolsk fordi bygget er formet rundt, som et sirkusbygg, og jeg pleide å kalle Lisbeth for «sirkuset mitt» da vi først ble sammen, humrer den kommende brudgommen. Han høres nyforelsket ut, selv om han ble sammen med sin forlovede for ni år siden.

Spesielle gaveønsker

Brudeparet gleder seg stort til bryllupsdagen, selv om det har vært utfordrende å planlegge alt på avstand fra Aukra. Den kommende brudgommen har måttet ta flere turer til Trondheim for å få de siste detaljene på plass, men nå er det ikke mye som gjenstår.

– Det blir rundt 90 gjester til sammen, men vi håper også at mange flere møter opp i kirken, det ville vært kjempestas. Jeg håper noen vil ta seg en tur dit, sier den stolte brudgommen.

Paret har noe spesielle gaveønsker for den store dagen. Familien er nemlig godt etablert etter å ha bodd sammen i mange år, og ønsker seg kun pengegaver som kan gå til bryllupsbudsjettet.

-  Vi ønsker ikke noen gaver til hjemmet, vi har det vi trenger. Men et bryllup er dyrt, så vi ønsker oss bidrag til festen. Vi regner ikke med å gå i overskudd på bryllupsbudsjettet vårt, men skulle vi gjøre det, så går pengene som gave til barneavdelingen til barneavdelingen til Kristiansund sykehus. Det er de som har overtatt oppfølgingen av Mathias etter at han ble skrevet ut fra St. Olavs Hospital, sier han.

Og hvor går så bryllupsreisen?

– Trondheim! Vi vil bli her alene et par dager ekstra mens sønnene våre blir med sin mormor og tar Hurtigruten tilbake til Molde. Vi har både hus- og billån, og to små barn, vi har ikke så råd til noen store reiser. Men noen dager her i Trondheim blir veldig fint, sier Skomsø.

I august gifter paret fra Molde seg i Nidarosdomen. Her sammen med barna Mathias(t.v) og Marius. Foto: Privat
Da lille Mathias ble syk i en alder av 3,5 år, ble han lagt inn på St. Olavs Hospital i Trondheim. Mor og far måtte bo i Trondheim i tre uker grunnet guttens sykdom, og gjennom denne perioden oppdaget de byen på en ny måte. Foto: Privat