I år, som i fjor, og år før der igjen, har britiske arbeidere kommet til landet for å steinlegge norske gårdsplasser.

Politiet, arbeidstilsynet og skatteetaten advarer nå nok en gang mot steinleggere som tilbyr sine tjenester. Flere ganger har de avdekket svart arbeid, svindel og elendig utført jobb. Også den som engasjerer steinleggerne kan få problemer med loven.

Fredag ble Adresseavisen med politiet og Skatteetaten da de aksjonerte mot en gruppe steinleggere på Byåsen i Trondheim.

Se video øverst i artikkelen.

- Ubehagelig pengeinnkreving

Skatteetaten mener at det er omtrent ti grupper med steinleggere som for tiden opererer i Trondheim. Samtidig skal det være aktivitet i Steinkjersområdet og rundt Ålesund. Tidligere i år har arbeiderne vært aktive både på Østlandet, Vestlandet og nord i landet.

- Tilbakemeldingene vi har er er de samme overalt. Steinleggere kommer på døra og tilbyr arbeid til en god pris. Huseier sjekker Brønnøysundregisteret og finner et organisasjonsnummer. Dermed virker firmaet seriøst, men så endrer alt seg når oppgjørets time kommer, sier Britt Inger Ileby, seksjonssjef i kontrollavdelingen i Skatteetaten i Trondheim.

Når betalingen skal utføres går steinleggerne tilbake på avtalen som ble gjort på forhånd. De krever betalingen svart, og selve innkrevingen kan oppleves som svært ubehagelig.

Les mer om hvordan huseierne opplevde de britiske steinleggerne etter aksjonen sist fredag i dagens papirutgave av Adresseavisen.

Ingen pris på fakturaen

Da huseierne ba om å få faktura etter steinleggingen på Byåsen sist fredag, fikk de det. Problemet var bare at feltene for pris og kontonummer ikke var fylt ut. Dette skulle de fylle ut selv.

- Dette er absolutt ikke en faktura man skal forvente å få av noen som utfører et arbeid. Det er ikke navn på, ingen pris, og det er ikke slik en faktura skal se ut i det hele tatt, sier Britt Inger Ileby i Skatteetaten.

Disse arbeiderne oppholder seg ikke i Norge over lengre tid, og er ikke nødvendigvis skattepliktige her. Men de er momspliktige.

Om man vil forsikre seg om at steinleggerne opererer lovlig, er det ikke nok å sjekke om de er registrert i Brønnøysundsregistrene. De må også være registrert i momsregisteret.

Dette kan man sjekke ved å gå inn på siden www.handlehvitt.no. Der kan man legge inn organisasjonsnummer og sjekke om firmaet er registrert i momsregisteret eller ikke.

Huseiere kan få smellen

At huseiere engasjerer useriøse firma har Ileby lite forståelse for.

- Steinleggerne har i flere år fått stor omtale i media, og omtalen har stort sett gått på at de er useriøse aktører som ikke vil følge de samme reglene som seriøse virksomheter må. Det bør derfor være alment kjent at de stort sett er useriøse. Man må forstå at sjansen er stor for at man bidrar til skatteunndragelser, sier hun.

Om en oppdragsgiver betaler mer enn ti tusen kroner i kontant, kan vedkommende bli ansvarlig for manglende betaling av skatt og avgift. Det vil si at Skatteetaten kan kreve momsen fra huseier, selv om han har betalt et beløp som tilsynelatende er inklusiv moms.

- Oppdragsgiver kan ende opp med å måtte betale både til steinleggerne og til skatteetaten. Og i verste fall er jobben som er utført så dårlig at man risikerer å måtte betale et seriøst firma for å få jobben gjort på nytt, sier Ileby.

- Brukte bil til å flate ut sanda

Arbeidstilsynet har deltatt i flere aksjoner mot steinleggere i Trondheim.

- Onsdag møtte vi arbeidere som ikke hadde noe form for verneutstyr eller utstyr for å legge stein, sier Elzbieta Nielsen i Arbeidstilsynet.

Dette er ikke uvanlig. I et annet tilfelle har steinleggerne brukt en bil til å flate ut sanda før de har lagt stein på toppen.

Hun forteller at arbeiderne på stedet der det ble gått tilsyn onsdag, hadde elendige arbeidsforhold som ikke står til standarden som arbeidsmiljøloven krever.

Arbeidstilsynet har gitt disse britiske steinleggerne en frist på ei uke til å legge frem dokumentasjon om arbeidskontrakter, timelister og lønnsavregning for juni, i tillegg til kontrakt mellom virksomhet og oppdragsgiver.

- Blir ikke fristen overholdt, sender Arbeidstilsynet et stansingsvedtak. Påtreffer Arbeidstilsynet samme virksomhet i arbeid med samme ansatte etter stansingsvedtak, blir det politianmeldelse, sier Nielsen.

Arbeidstilsynet, Skatteetaten, Tollvesenet og politiet kommer til å fortsette aksjonen mot britiske steinleggere og ønsker at tips fra publikum sendes til denne mailadressen: SKMTipsfellespost@skatteetaten.no

Slik så fakturaen som huseier fikk etter steinleggingen på Byåsen ut sist fredag. Foto: Trond Ola Tilseth
En arbeidsgjeng på seks personer steinla en gårdsplass på Byåsen da Skatteetaten og politiet gikk til aksjon sist fredag. Foto: TERJE SVAAN
Elzbieta Nielsen i Arbeidstilsynet, Lovise Kjørsvik og Britt Inger Ileby i Skatteetaten. Foto: Trond Ola Tilseth