Tirsdag morgen ble sudaneren pågrepet i Trondheim etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i lengre tid har etterforsket ham med skjulte metoder.

Adresseavisen har opplysninger om at den siktede ikke har villet verken spise eller drikke etter arrestasjonen.

– Jeg kan bekrefte at han ikke har tatt til seg næring etter at han ble arrestert, sier Trygve Staff, 38-åringens forsvarer.

Nekter skyld

– Hva er årsaken til at klienten din ikke vil det?

– Jeg vet ikke helt, men at han ikke tar til seg næring kan være en reaksjon på arrestasjonen og fengslingen, som han sier har skjedd på et ikke-eksisterende grunnlag. Han sier seg helt uskyldig og har ikke villet ha forsvarer. Han er helt trygg på at denne saken vil bli avklart etter hvert og at misforståelsen blir oppklart, sier Staff.

Risikerer to års fengsel

Adresseavisen kontaktet i går PST for å høre om de vil kommentere mannens sultestreik, og om dette eventuelt vil skape problemer for videre avhør og etterforskning av mannen.

– Vi har ikke noen kommentar til det, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

Sudaneren ble torsdag varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett. Han er ilagt brev- og besøkskontroll. Mannen er siktet etter straffelovens paragraf 91a, for å ha drevet flyktningspionasje mot egne landsmenn. Dette har en strafferamme på to år.

Advart

PST mener han har gitt informasjon om enkeltpersoner videre til en ansatt i Sudans ambassade i Oslo. Ambassaden nekter for anklagene. Sudanere i Trondheim har overfor Adresseavisen opplyst at de for flere år siden ble advart mot mannen av landsmenn i Oslo: De fryktet at han hadde kontakter med personer i Sudans ambassade. Kilder forteller også at mannen skal ha reist mye rundt over hele Norge. Flere har reagert på at han oppsøkte nyankomne flyktninger, også på asylmottak i Trondheim, og stilt dem detaljerte og personlige spørsmål. I 2009 skal mannen ha forsøkt å etablere en sudansk forening i Trondheim, uten å lykkes.

Les også: Ble advart mot spionsiktede

Kan miste oppholdstillatelsen

Mannen kom til Norge i 2004, søkte asyl og fikk senere oppholdstillatelse. PST mener mannen må ha gitt uriktige opplysninger i sin asylsøknad, siden de nå mener å ha bevis for at han samarbeider med myndighetene i hjemlandet. Områdeleder Camilla Torgersen i Utlendingsdirektoratet (UDI) sier på generelt grunnlag at dersom man blir dømt for et straffbart forhold, kan man utvises og deretter miste en oppholdstillatelse.

Hittil i år er 1497 personer utvist fra Norge etter en dom.

Av disse er 757 personer fra land utenfor EØS-området, hvorav 77 har mistet en permanent eller midlertidig oppholdstillatelse.

– Generelt har det vært et økende antall personer som er utvist på bakgrunn av straffbare handlinger, sier Torgersen.