Kristin Skogen i hardtrening foran konkurransen i Gøteborg. Foto: Jonas Bjørkli

Sammen med Christopher Davidsen, som vant semifinalen i Global Chef Challenge torsdag, har de trønderske kokker markert seg ettertrykkelig under konkurransene i Gøteborg denne uka.

- Vondt når det står på

Thomas Johansen Borgan jobber til daglig hos Søstrene Karlsen på Solsiden. Når adressa.no får ham på telefon lørdag kveld, har han fylt champagneglasset og er klar for bankett.

- Det er masse følelser akkurat nå. Det er vondt når det står på, og etter seks timer med høy konsentrasjon er jeg bare glad for å være ferdig. At det gikk så bra er nesten litt uvirkelig. Det er magisk, sier den glade vinneren.

«Mysteri basket»

Oppgaven ble gitt i går kveld, med utvalgte råvarer til forrett, hovedrett og dessert.

- Jeg satte opp menyen i går kveld, og serverte ishavsrøye og blåskjell til forrett, bog og flatbiff av hjort til hovedrett og en dessert på mørk sjokolade og bringebær til dessert. Vi blir dømt på ulike ting; dommerne mente at jeg viste allsidighet og ulike tilberedningsmetoder, hadde riktige temperaturer, god teknikk og ikke minst smakte maten godt og var godt presentert.

Selv er vinneren mest fornøyd med forreten.

- Jeg laget lettrøkt røye og brukte dill og pepperrot, en litt norsk variant, sier Borgan.

Andreplassen i denne konkurransen gikk til Island, mens Danmark kom på tredjeplass.

Blek, men fattet

Kristin Skogen (22) jobber ved To rom og kjøkken og er også fra Trondheim. Hun tok en imponerende tredjeplass i Nordic Chef junior. Skogen brukte bog og flatbiff fra villsvin til hovedretten, men ellers laget hun forrett og dessert av de samme råvarene som Borgan.

- Jeg var kjempenervøs, og alle sa at jeg gikk rundt med et blekt ansikt før vi startet. Vår konkurranse kom igang sent, og det ble litt lenge å vente, forklarer Skogen.

Men. Når hun får råvarene og arbeidsstasjonen er på plass, er nervøsiteten blåst bort.

Konkurransemodus

- Det er rart. I det åpne lokalet kan alle se hvordan jeg jobber, men når jeg kommer i konkurransemodus evner jeg å sette opp en usynlig vegg som stenger publikum ute.

Denne gangen markerte hun seg med en tredjeplass, som eneste kvinnelige deltaker.

Det er litt kjedelig, litt trist. Jeg vet ikke hva det er, kanskje de ikke tør eller mangler tæl. Men jeg skulle gjerne sett flere jenter her, sier hun.

I Nordic Chef Junior gikk førsteplassen til Finland og andreplassen til Sverige.

Fra kokkelandslaget

Christopher Davidsen (29) er opprinnelig fra Stavanger, er til vanlig kjøkkensjef ved Renaa Matbaren i Trondheim. Fredag vant han semifinalen i Global Chef Challenge, og kan glede seg til finale på hjemmebane når verdenskongressen for kokker, World Association of Chefs Societie, (Wacs),  avvikles i Stavanger neste år. Her kommer 95 land til å være representert.

Davidsen har bred konkurranseerfaring fra Det norske kokkelandslaget, som tok sølv sammenlagt i kokkenes olympiade i Erfurt, Tyskland i oktober 2012.

Sven Erik Renaa, Davidsens coach og mangeårig manager for De norske kokkelandslagene, er strålende fornøyd med innsatsen.

- Davidsen har jobbet hardt med forberedelser til konkurransen, og han er en teknisk dyktig kokk som har sitt hovedfokus på smak, sier Renaa.

Jubelen stod i taket blant de rundt 50 norske supporterne da dommen falt fredag ettermiddag. Andreplassen gikk til Sverige mens Finland kom på tredjeplass.

Hans Bueshcken

Christer Rødseth (22) fra Aurskog fikk sølv i semi-finalen til Hans Bueshcken, en konkurranse for unge kokker, som ble avviklet parallelt med Global Chef Challenge i Gøteborg.  Førsteplassen gikk til Danmark mens Sverige fikk tredjeplass. Det betyr at det er det er Danmark som kommer til finalen.

Flere norske dommere

Kristine H. Hartviksen, president i Norges Kokkemesters Landsforening (NKL) er også strålende fornøyd med plasseringene til de norske kokkene.

- Dette bidrar til å plassere våre kokker som de beste i Norden, sier hun.

NKL har topp kvalifiserte konkurransekokker som nå er ettertraktede dommere på den internasjonale arena. Under konkurransen stilte Norge med Geir Magnus Svae, Kjetil Gundersen og Espen Vesterdal Larsen.

Christopher Davidsen er finalist på hjemmebane etter at han vant fredagens semifinale i Global Chef Challenge.