I natt, fra klokka 03.15 frem til klokka 06.54 kunne man se Venus passere over solskiva som en svart, sirkelrund flekk.

Trondheim astronomiske forening inviterte i den anledning til samling på Dragvoll for å få oppleve fenomenet, og rundt 100 stykker hadde dukket opp da adressa.no var på stedet rundt halv fem i morges.

Venus før jobb

- Og enda flere tror jeg det blir utover morgenen. Folk benytter nok anledningen til å stikke innom her før de drar på jobb, sier nestleder i Trondheim astronomiske forening, Terje Bjerkgård.

At skyene dominerte himmelen var ikke noe hinder for forventningene. Allerede klokken 02.30 begynte folk å samle seg, og da var det ifølge Bjerkgård bare en tynn stripe himmel i horisonten som kunne vitne om mulighetene for å se passasjen.

Utover morgenen begynte det imidlertid å klarne opp litt, og i femtiden hadde de fleste oppmøtte fått et lite glimt av sola og Venus gjennom skylaget. Videre utover forventet Bjerkgård at skylaget skulle sprekke enda mer opp, slik at muligheten for å se Venus ble enda større.

Knipset bilde

Blant de var Kjetil Flå Gjersvold, Agne Ødegaard og Erlend Berge.

- Det er jo 105 år til neste gang, så da må man jo sørge for å få det med seg. Vi har også fått til et bilde av passasjen, riktignok ikke det beste bildet, men helt ok, konstaterer Ødegaard.

Vennegjengen dukket opp på Dragvoll i 3-tida, men hadde ikke noe problem med å få tida til å gå.

- Man får tida til å gå ved å sitte og prate. Og vi har med oss termoser med kaffe som holder oss våkne, konstaterer den astronomiinteresserte vennegjengen.

- Universet er utrolig spennende, og vi forsøker jo å følge med på nyheter om astronomi, forteller de.

- Dette er stort

Også Marie Aas Westvik, Frigg Wetting og Karine Bjerken hadde tatt turen - korrekt ikledd solformørkelsesbriller.

- Det er flere som har sagt at dette ikke er så stort - det må vi jo prøve å motbevise, ler Wetting, som har ventet på et glimt av Venus i to timer.

- Vi så den så vidt gjennom skylaget litt tidligere i natt, men det hadde jo vært skøy å se hele skiva, konstaterer de.

Gikk du glipp av nattens Venuspassasje? Da er neste mulighet først i desember 2117. I mellomtiden kan du imidlertid glede deg til Merkurpassasjen allerede om fire år.

Nestleder i Trondheim astronomiske forening, Terje Bjerkgård, rigger opp ett av de mange teleskopene på Dragvoll. Foto: JONAS BJØRKLI
Marie Aas Westik, Frigg Wetting og Karine Bjerken frøs, men syns Venuspassasjen var verdt å være oppe hele natta for. Foto: JONAS BJØRKLI
Kjetil Flå, Erlend Berge og Agne Ødegaard rigget seg til med kaffe og fotoapparat. Foto: JONAS BJØRKLI
Foto: JONAS BJØRKLI