Tirsdag ettermiddag øvde Tiril Fløisand Tronvold (9) på å lese første vers av Norges kongesang i Nidarosdomen på det vesle podiet som er satt opp like nedenfor alteret. Torsdag vil hun stå og kikke rett mot kongefamilien under gudstjenesten som er i anledning kongeparets 25-årsjubileum.

- Nå sitter mamma der dronningen skal sitte, forklarer domprost Ragnhild Jepsen og nikker mot mamma Christin Fløisand som sitter på den første stolrekken. Hun blir både imponert og rørt etter å ha hørt Tiril lese med klar og tydelig stemme.

- Jeg tror ikke det kunne vært finere, Tiril. Dette var fantastisk, sier Jepsen.

Vi fulgte kongeskipets ferd inn Trondheimsfjorden minutt for minutt.

Gleder seg til kongelige kjoler

Tiril forteller at hun fikk den gjeve forespørselen for 14 dager siden. Siden den gang har det vært en del høytlesning av teksten.

- Jeg tenkte at dette blir spennende. De kunne jo valgt noen helt andre, sier den taleføre jenta.

Hun har aldri sett kongefamilien noe annet sted enn på tv tidligere. Hun tror det blir stas å få fremføre teksten rett foran festkledde kongefamiliemedlemmer. Men kronen har nok kongen lagt igjen hjemme på Slottet.

- Jeg lurer på hva slags kjoler de kongelige har på seg, sier hun. Selv skal hun ha på seg en festdrakt.

Mer nervøs enn datteren

Mamma Christin legger ikke skjul på at hun er stolt over datteren.

- Det er veldig morsomt at hun ble spurt. Det er stort, rett og slett. Jeg er nok mer nervøs enn henne, men det går nok bra, sier hun.

- Hun må jo ha gjort noe tidligere som har imponert. Jeg rekker så vidt å henge med på alt hun gjør, fortsetter mamma Christin.

Hovedpersonen selv tar det hele med stoisk ro.

- Det går fint med øvingen. Jeg gleder meg og er ikke nervøs i det hele tatt. Jeg lurte på hva ordet «drott» betydde da, forteller hun.

LES OGSÅ : Signingsjubileet får konsekvenser for busstrafikken

Fra kongesang til vikingspel

Det er ikke første gang Tiril står på en scene, og hun har derfor god erfaring i hvordan man takler sommerfugler i magen. Hun har deltatt i «Sound of Music» på Trøndelag teater og «Putti Plutti Pott» i Olavshallen.

Niåringen er til vanlig elev ved Singsaker skole, men hadde sin siste skoledag før ferien på tirsdag. Den travle jenta har nok å fylle dagene med. Noen timer etter gudstjenesten, hvor både kongefamilien, statsråden og cirka 1100 gjester vil være til stede, skal hun ha premiere på «Korsvikaspelet Håkon og Kark» på Lade. Her spiller hun ei vikingjente.

- Jeg skal delta i seks oppsetninger av «Korsvikaspelet». I fremtiden håper jeg å kunne jobbe på teateret som skuespiller. Jeg er ikke redd for å stå på en scene, sier hun overbevisende.

- Det har hun ikke arvet fra mamma, skyter Christin Fløisand inn.

Året var 1991, og jenta stakk fra mora mens de ventet på de kongelige. Se flere blinkskudd fra den kongelige signingen.

- Må snakke sakte

Og Tiril har allerede tenkt nøye på hvordan hun skal snakke foran kongen og dronningen.

- Det er viktig å snakke tydelig og sakte. Og så må jeg tenke over hvilke ord som kommer i hvilken rekkefølge, sier hun.

Generalprøven av gudstjenesten får hun ikke med seg fordi hun er opptatt med prøver til Korsvikaspelet. Derfor har hun fått lov til å øve én dag i forveien. Hun har vært i Nidarosdomen tidligere, sammen med klassen.

- Jeg tror kongefamilien vil synes at Nidarosdomen er veldig fin også.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Tiril synes Nidarosdomen er veldig fin, og håper kongefamilien vil synes det samme. Foto: Therese Alice Sanne
Mamma Christin er mer nervøs enn datteren Tiril foran den store dagen. Niåringen er vant til å stå på en scene, til tross for den unge alderen. Foto: Therese Alice Sanne
Singsaker skole-eleven vil få en travel torsdag. Først skal hun tale foran kongefamilien i Nidarosdomen, og under seks timer senere skal hun være vikingjente i «Korsvikapelet Håkon og Kark». Foto: Therese Alice Sanne