Den 15. februar slo politiet i Trondheim til mot flere adresser i byen. De koordinerte aksjonene, kalt Operasjon Gilde, ble starten på norgeshistoriens største innsats mot dopingmiljøet.

- Vi har slått til mot et miljø som vi mener har solgt ulovlig doping på Anabolic Forums på nettet. Vi mener de har benyttet dekknavnene Guru og Karma, sier politioverbetjent Bjørn Are Kattem til adressa.no.

Anabolic Forums er et lukket nettforum hvor nordmenn åpent driver med ulovlig omsetning av anabole stereoider og andre midler. Dopingbørsen er et forum med mange tusen registrerte medlemmer. Samtlige skjuler identiteten bak egne navn. De fleste bruker krypterte eposttjenester for å kommunisere med hverandre.

Stille på børsen

Adressa.nos fotograf var utenfor 15. februar da Kaliber treningsstudio ble gjennomsøkt av sivile polititjenestemenn. En butikk i sentrum og et bilverksted ble også utsatt for en razzia som ledd i Operasjon Gilde. Opp mot ti personer, både kvinner og menn, ble pågrepet. Sju av dem har nå sittet varetektsfengslet i full isolasjon siden 17. februar, i snart tre uker. De er siktet for grovt salg av doping og for å være en del av en organisert, kriminell gruppe. Enkelte er i tillegg siktet for hvitvasking av penger.

Dopingbørsen Anabolic Forums rangerer selgere i kategorier som super green sellers, approved sellers og new sellers. Super green sellers er kategorien hvor dekknavnene Guru og Karma har vært plassert. Det er dopingselgere som leverer med høy grad av brukertilfredshet.

Etter aksjonene og varetektsfengslingene ble det imidlertid stille. Da adressa.no var inne på Anabolic Forums helgen etter fengslingen av de sju mennene, var alle diskusjonstråder som omhandlet kjøp og salg, stengt. Det lå heller ingen informasjon synlig ute om de ulike aktørene.

I et av to innlegg som lå ute sto det kun «Jævla politi helvette».

Det andre innlegget var en lenke til avissak om pågripelsene av en rekke menn i Trondheim.

Åpent for kjøp og salg

Kun få dager etter dette, tirsdag 21. februar åpnes dopingtorget igjen. En selger skriver:

«Alle mailer vil bli besvart i løpet av kvelden / morgendagen. Har hopet seg litt opp med mails.

Spørsmål og spekulasjoner om den siste uken tar dere ikke her, slike tråder vil bli slettet.»

Noen dager etter, den 25. februar legger samme selger ut varelageret. Under listen med anabole steroider og anbefalte kurer som skal gi kundene sommerkroppen:

«Ha en fin helg alle bigboys der ute ;p»

29. februar legger en annen selger ut et bilde av hva han kan tilby. Innholdet i flasken skal injiseres i musklene. Sammen med bildet står det:

«Tenkte det kunne være interessent for kunder og brukere å se hva som er i omløp. Løp og kjøp!»

Brukes på kveg

Flasken på bildet inneholder Trenbolon, et anabolt steroid som skal injiseres inn i musklene. Det er ulovlig og er oppført på lista over dopingmidler. Ifølge professor og leder av Norges laboratorium for dopinganalyse, Peter Hemmersbach, misbrukes stoffet blant annet ved oppdrett av dyr. Et nettsøk viser til flere artikler hvor Trenbolon har blitt brukt for å øke muskelmassen på kveg som skal slaktes.

– Det er riktig. Dette er en ulovlig praksis i Europa. I Norge har stoffet kun vært registrert som veterinærpreparat, men det misbrukes også i doping av mennesker, sier professoren til adressa.no.

Bivirkningene man kan få av å ta stoffet er ifølge professoren de samme som ved å ta andre typer anabol-androgene steroider. Dette er syntetisk fremstilte etterligninger av det mannlige veksthormonet testosteron. Kviser, små testikler, impotens, hjerteinfarkt, leverskader, økt aggresjonsnivå og psykoser er bivirkninger brukere av slike syntetiske stoffer kan oppleve.

Samtidig peker professoren på andre risikofaktorer.

– Man har ingen form for kontroll over hvordan stoffene er produsert og fremstilt. Denne tilleggsfaren er en av flere forskjellige typer risiko man utsetter seg for ved bruken av slike.

Følger med på børsen

Ifølge politiadvokat Bente Bøklepp er etterforskerne oppmerksom på at aktiviteten på Anabolic Forums er gjenopptatt.

- Vi følger med på børsen, sier hun til adressa.no.

Så langt har opp mot 20 personer blitt pågrepet på landsbasis i Operasjon Gilde. Det er imidlertid ikke varetektsfengslet personer utenfor Trondheim. Det er tatt beslag i store mengder dopingmidler, penger, elektroniske bevis og dokumenter. Politiet jobber intensivt med å gå gjennom bevismaterialet. Samtidig har man også bekreftet at man ser utenfor Norges grenser i jakten på eventuelle andre mistenkte, bakmenn og pengestrømmer. Etterforskningen som munnet ut i Operasjon Gilde ble, ifølge politioverbetjent Kattem, påbegynt siste halvår av 2011. Den pågår fortsatt for fullt.